Novice

< nazaj

"Prepoznaj. Poročaj. Odstrani."

Datum: 24.1.2019
Petr Cech in Álvaro Pereira pomagata svetovnemu združenju nogometnih sindikatov FIFPro izobraževati in informirati kolege v profesionalnem nogometu o tem, kaj storiti, če obstaja sum, da je posameznik doživel pretres možganov. Omenjena nogometaša sta ambasadorja video kampanje FIFPro, ki bo prikazana v garderobah nogometašev po vsem svetu.
 
»Če se pretres možganov ne zdravi pravilno, lahko pride do dolgotrajnih posledic, kot so depresija, utrujenost, glavoboli,« pojasnjuje Cech. "Ali še huje, igranje, v času pretresa, bi lahko bilo celo smrtonosno."
 
Cech je imel več pretresov in je na igrišču nosil zaščitno čelado, potem ko je imel leta 2006 zlomljeno lobanjo. Pereira je začasno izgubil zavest na svetovnem prvenstvu FIFA 2014 zaradi trka z angleškim nogometašem Raheemom Sterlingom. 
 
"Imamo samo ene možgane in potrebujemo jih za vse kar počnemo, naše celotno življenje," pravi Pereira, ki je igral za FC Porto in Inter, trenutno pa nastopa za Cerro Porteno iz Paragvaja.
 
Cech je videl nogometaše, ki so želeli ostati na igrišču, medtem ko so kazali znake pretresa možganov. “Slišal sem, da igralci govorijo o povsem drugih tekmah, ko so jih vprašali o rezultatu. Bili so odtujeni. To je jasen znak, da je nekaj narobe. "
 
Slogan kampanje »Prepoznaj. Poročaj. Odstrani.« je ključno sporočilo, ki ga je FIFPro predstavil 70 sindikatom igralcev, ki bodo aktivno pristopili k akciji ozaveščanja. "Glavni cilj je odstraniti igralce z domnevnim pretresom iz tekme ali treninga, da bi zaščitili svoje zdravje," je dejal dr. Vincent Gouttebarge, vodja medicinskega področja pri FIFPro.
 
FIFPro je razvil izobraževalno orodje, po posvetovanju z igralci, sindikati in strokovnjaki za pretres možganov:
 
- Prepoznajte možen pretres možganov pri soigralcu ali nasprotniku;
- Obvestite trenerja in medicinsko osebje o domnevnem pretresu;
- Odstranite igralca z domnevnim pretresom iz igralne površine oziroma treninga.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji