Novice

< nazaj

FIFPRO poziva k suspenzu Ruske nogometne zveze

Datum: 28.2.2022
Peti dan ruske invazije v Ukrajini svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO pošilja jasno sporočilo nasprotovanja odločitvi svetovne nogometne zveze FIFA, ki z uvedbo blagih sankcij Ruski nogometni zvezi (RFS) ne ščiti igralcev in ne zagotavlja jasnih ciljev vodenja politike svetovnega nogometa. Glede na dejanja Rusije v preteklih tednih je sodelovanje njenih ekip na tekmovanjih UEFA ali FIFA in nadaljnje delo njenih predstavnikov na vodstvenih funkcijah v mednarodnem nogometu nesprejemljivo.
 
“FIFPRO podpira vse nogometaše in nogometne organizacije, ki v teh težkih trenutkih sprejmejo odločitev, da ne bodo igrali proti ruskim ekipam ne glede na kraj prizorišča tekme. Svojo podporo so izrazili številni nogometaši in sindikati po vsem svetu, zato pozivamo k takojšnjemu suspenzu Ruske nogometne zveze, dokler se ne vzpostavi mir, varnost in pravna država.” 
 
Ruska agresija in enoten odziv držav po vsem svetu sta pokazala, da sta obramba človeškega dostojanstva in vladavina prava na veliki preizkušnji. Nogomet in šport nasploh morata delovati odgovorno, povezovalno, predvsem pa je njuna naloga braniti človekove pravice. Nujno je potreben nov pristop, saj dosedanji v veliki meri temelji na razglašenih vrednotah športa.
 
FIFPRO prav tako poziva svoje članice k nadaljnji podpori, prizadevanjem in okrepljenemu sodelovanju za evakuacijo nedolžnih ljudi, ujetih v vojni. Med tistimi, ki želijo zapustiti Ukrajino je namreč tudi veliko nogometašev, članov sindikatov.

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji