Novice

< nazaj

RAZISKAVA FIFPRO: preobremenitev nogometašev negativno vpliva na njihovo duševno zdravje

Datum: 8.6.2023
Nova analiza rezultatov raziskave na temo delovne obremenjenosti profesionalnih nogometašev, ki jo je danes predstavilo svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, opozarja na številne negativne vplive preobremenjenosti, ki se kažejo predvsem v obliki težav z duševnim zdravjem, slabših športnih rezultatih in težav v zasebnem življenju nogometašev. 
 
Poudarek analize rezultatov nove raziskave je usmerjen na prekrivanje tekmovalnih urnikov in povečanju obsega delovnih zahtev v nogometni sezoni 2022/2023 ter vpliv le teh na zdravje in dobro počutje profesionalnih nogometašev. Čeprav so tveganja za poškodbe in slabši rezultati na igrišču splošno znane posledice preobremenjenosti, pa tokratno poročilo izpostavlja tudi nevarnosti predčasnega zaključka športne kariere, pojavnost motenj duševnega zdravja in težav v zasebnem življenju posameznikov. 
 
Raziskava je bila narejena po eni najbolj obremenjenih sezon doslej, predvsem zaradi svetovnega prvenstva sredi sezone v Katarju. V tej sezoni smo bili prav tako priča izjemno velikemu številu domačih in mednarodnih tekmovanj ter razširjenih reprezentančnih turnirjev.
 
-       Igralca, kot sta Vinicius Junior in Jude Bellingham, sta v svoji starosti igrali kar dvakrat več konkurenčnega profesionalnega nogometa kot njihovi vrstniki v prejšnjih generacijah, kar glede na poročilo znatno povečuje tveganje za poškodbe in izgorelost
-       Vinicius Junior je pri 22 letih odigral že 18.876 minut klubskega in reprezentančnega nogometa, več kot dvakrat toliko kot nekdanji brazilski igralec Ronaldinho pri isti starosti.
-       Španec Pedri je pri 20 letih odigral več kot 12.000 minut, kar je 25 odstotkov več minut kot Xavi pri isti starosti.
-       Francoz Kylian Mbappé je pri 24 letih odigral 26.952 minut, kar je 48 odstotkov več minut kot Thierry Henry pri isti starosti.
-       Jude Bellingham bo do svojega 20. rojstnega dne odigral več kot 30 odstotkov več minut tekmovalnega nogometa kot Wayne Rooney, pri enaki starosti. 
 
Deležniki na področju nogometa doslej niso upoštevali zaščitnih zdravstvenih ukrepov v korist širitve tekmovanja, kar naj bi ustvarilo dodatne prihodke. Poleg tega poročilo kaže, da bi lahko za sezono 2024/2025zaradi razširitve UEFA Lige prvakov in FIFA Svetovnega klubskega prvenstva, potencialno obstajala sezona 89 tekem za igralce v najuspešnejših klubih, kar pomeni, da bi se lahko soočili s kar 11 odstotki več tekem. 
 

"Empirični dokazi kažejo, da kanibalizacija koledarja tekem povzroča več duševnega in fizičnega stresa današnjim nogometašem na najvišji ravni kot preteklim generacijam," je dejal generalni sekretar FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann.
 
»Zaenkrat še ne poznamo sistemskih rešitev, ki bi zaščitile najbolj ranjljive skupine nogometašev. Koledar tekem 2024/2025 bo pomenil še večji pritisk na njihovo zdravje in dobro počutje. Vsi skupaj imamo dolžnost skrbeti za te igralce, odgovorni deležniki pa morajo pospešiti izvajanje ukrepov, ki skrbijo za njihovo zdravje in dobro počutje. Zdravje in varnost nogometašev ter vseh ostalih udeležencev tekem morata biti pred vsemi drugimi prednostnimi nalogami. Izjemno pomembno je, da uvedemo nekaj ukrepov, ki smo jih zahtevali, da bi zaščitili igralce pred duševnimi ali fizičnimi poškodbami. Pripravljeni smo okrepiti stike z zainteresiranimi deležniki v nogometu, da bi izboljšali delovne pogoje igralcev," je dejal predsednik FIFPRO David Aganzo  
 
Raziskavo v angleškem jeziku si lahko preberete na tej povezavi, na tej povezavi pa dostopate do več informacij na temo preobremenjenosti nogometašev.

Ostale novice

Sorodne novice

 • FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA
  17.6.2024

  FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA

  Pretekli teden je evropska divizija FIFPRO podprla svoja člana (UNFP in PFA) in vložila tožbo, v kateri predstavniki profesionalnih nogometašev izpodbijajo zakonitost odločitev FIFA.

 • ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj
  27.5.2024

  ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj

  Profesionalne nogometašice iz vse Evrope so se zbrale v Bilbau pred finalom UEFA Lige prvakinj za ženske, da bi izmenjale najboljše prakse in dobile vpogled v možnosti napredka ženskega nogometa, vse v okviru projekta Raising Our Game Europe 2025.

 • SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA
  9.2.2024

  SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA

  FIFA in FIFPRO sta 420 profesionalnim nogometašem namenila nadomestilo iz sklada FIFA, namenjenega nogometašem, ki so predvsem zaradi insolventnosti klubov ostali brez zagotovljenih pogodbenih obveznosti. Slovenskim nogometašem skupno 70.000 EUR.

 • Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023
  4.12.2023

  Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023

  Generalna skupščina FIFPRO 2023 je tokrat potekala v Cape Townu, v Južni Afriki. Na vsakoletnem dogodku so se zbrali delegati iz 66 pridruženih sindikatov in ostali deležniki iz sveta nogometa

 • Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave
  18.9.2023

  Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave

  Na dan enakega plačila svojo zavezanost k boju za enakopravnost, skupaj z nogometašicami po vsem svetu, potrjuje tudi svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO.

Sponzorji