Novice

< nazaj

Novi primeri rešení v prid članov SPINS

Datum: 5.8.2021
V letu 2020 smo že poročali, da sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti s strani klubov, tako v 1. SNL kot v tujini. Ta trend se nadaljuje tudi v letu 2021, zato sindikat SPINS v primerih, ko klubi na domači ali mednarodni ravni dogovorov ne spoštujejo, svojim članom nudi brezplačno pravno svetovanje in pomoč. V Sloveniji to poteka v okviru določb Pravilnika o statusu in registraciji igralcev NZS, izkorišča pa se tudi prednosti takoimenovanega hitrega postopka pri disciplinskem sodniku NZS. 
 
Pri sporih na mednarodni mednarodni ravni se sindikat poslužuje skrajšanega postopka pri Senatu za reševanje sporov Mednarodne nogometne zveze FIFA (FIFA DRC), kjer je v letu 2021, zaradi plačilne nediscipline sprožil pet postopkov zoper klube v Turčiji, na Kitajskem in na Poljskem, izmed katerih so bili trije že uspešno rešeni v prid članov SPINS.

Plačilna nesposobnost klubov, posledično neizpolnjevanje ali kršenje pogodbenih obveznosti so pojavi, s katerim se nogometaši v zadnjih letih srečujejo vse bolj pogosto. Klubi se zaradi različnih razlogov nemalokrat znajdejo v finančnih težavah, včasih celo neizhodnih, kar posledično vodi do plačilne nediscipline ali kršenja drugih pogodbenih določil. Sindikat SPINS si vselej prizadeva zagotoviti varen status nogometašev, ukrepa pa tudi v primerih, ko pride do plačilne nesposobnosti ali celo stečaja posameznega kluba. 

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji