Novice

< nazaj

CAS: arbitraže v športu morajo biti popolnoma neodvisne

Datum: 24.8.2016
Športno razsodišče CAS v Lozani je pred dobrim tednom razsodilo v prid ruskemu sindikatu profesionalnih nogometašev in trenerjev PSFT, ki se je nanj obrnilo zaradi sestave arbitraže v nogometu in (ne)odvisnosti njenih članov. Kar nekaj izmed njih je namreč predstavljajo in zagovarjalo interese profesionalnih klubov ali lig.
 
Glavno jabolko spora sta bila predsednik in podpredsednik ruske arbitraže v nogometu, ki sta v skladu s svojimi profesionalnimi funkcijami zagovorjala interese klubov ali lig. Prvič v zgodovini ruskega športa se je zgodilo, da je bil katerikoli športni funkcionar razrešen vseh pooblastil s sklepom športnega razsodišča CAS.
 
Odločitev CAS je tako povzročila takojšen umik namestnik predsednika arbitraže Pavla Pivovarova, ki je hkrati opravljal funkcijo generalnega direktorja FC Zenit, medtem ko bo le do naslednjih volitev, ki bodo konec meseca septembra funkcijo predsedujočega ohranil Konstantin Lyakhov, sicer vodja pravne službe enega od drugoligaških klubov.
 
Prav tako je razsodišče zapisalo, da je sindikat institucija, katere glavna naloga je zaščita pravic nogometašev (trenerjev) in mora biti kot takšna enakovredno zastopana v organih, kot je neodvisna arbitraža. S tem imajo nogometaši in trenerji možnost soodločanja in sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev, ki se nanašajo predvsem na njihove pravice. 
 
Smo mnenja, da bi se morala sestava delovnih teles, kot je arbitraža na področju športa, popolnoma osredotočati na kriterij neodvisnosti. To pomeni v prvi vrsti izogibanje konfliktu interesov, negativnim zunanjim vplivom in izključevanju posameznih skupin ali deležnikov na področju športa. V Sloveniji kljub že nekaj let sprejetemu pravilniku o arbitraži na področju nogometa, arbitraža še vedno ni aktivna. Popolnoma nedopustno pa je dejstvo, da je s strani NZS postavljeni predsednik te arbitraže, eden od zaposlenih v odvetniški pisarni predsednika NZS. Ali je je torej arbitraža v slovenskem nogometu, kljub njeni sestavi ”neodvisna”, presodite sami…
 
Na tej povezavi si lahko preberete celotno odločitev CAS (dokument je v angleškem jeziku)

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji