Novice

< nazaj

FIFPro tudi uradno predstavil Črno knjigo za vzhodno Evropo

Datum: 7.2.2012

V Bruslju je svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro, ob podpori predstavnikov evropskih sindikatov, tudi uradno predstavilo tako imenovano Črno knjigo na področju nogometa v vzhodni Evropi (Black Book Eastern Europe). Knjiga je bila simbolično predana predstavnikom Evropske komisije, Evropskega parlamenta in organizacije Europol. S tem dejanjem je FIFPro prenesel jasno sporočilo več sto profesionalnih nogometašev, katerih športna kariera in življenja, so se zaradi neljubih dogodkov sprevrgla v pravo nočno moro.

Vsebina raziskave in njeni zaključki, so bili predstavljeni s strani delovne skupine FIFPro, ki so jo sestavljali Theo Van Seggelen, generalni sekretar FIFPro, Dejan Stefanović, odgovoren za področje vzhodne Evrope pri FIFPro, Nikolai Grammatikov, predsednik ruskega sindikata nogometašev in Tony Higgins, predsednik škotskega sindikata. Prav tako se je naštetim pridružil Dragiša Pejović, bivši srbski profesionalni nogometaš, ki s svojo pretresljivo zgodbo ni pustil nikogar ravnodušnega. Bil je prisiljen prenehati igrati profesionalni nogomet, saj je bil žrtev izsiljevanja, nasilja in neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti.

(za prenos raziskave Black Book Eastern Europe, kliknite na naslovnico (.pdf dokument))

Zastrašujoča in nadvse zaskrbljujoča pričevanja srbskega nogometaša, nazorno kažejo na vrsto problemov, s katerimi se soočajo nogometaši na področju vzhodne Evrope. Črna knjiga tako predstavlja pregled kršitev, ki se nanašajo na pričevanja 3206 profesionalnih nogometašev. Veliko nogometašev se o svojih problemih ni upalo spregovoriti in jih zaupati sindikalnim predstavnikom. Bali so se posledic, kot so izguba zaposlitve, kluba in nasilja nad njimi ali njihovimi družinami, ki bi jih lahko doletele ob pojavljanju v medijih. Tako si lahko le predstavljamo kakšni bi bili lahko rezultati ob odzivu vseh nogometašev. Prav tako je potrebno omeniti, da je bila raziskava izvedena na začetku tekmovalne sezone 2011/2012, ko večina klubov oziroma igralcev še ni bila soočena s problemi, ki se ponavadi začnejo pojavljati v sredini ali proti koncu sezone.

Delovna skupina za vzhodno Evropo, v okviru FIFPro, je pod drobnogled vzela pet področij, na podlagi katerih je bila izvedena raziskava. Ta področja so: pravočasno izplačevanje plač, samostojno treniranje, nasilje, prirejanje tekem ter ustrahovanje ali nadlegovanje nogometašev.

FIFPro je tako vse vpletene, predstavnike klubov, nacionalnih nogometnih zvez, Evropsko nogometno zvezo UEFA in Svetovno nogometno zvezo FIFA pozval, k takojšnjemu ukrepanju. Dobili so možnost, da naredijo naslednji korak k izboljšanju razmer, v vzhodnoevropskem nogometu. "Potrebno bo spremeniti obstoječa pravila in zakonodajo, ki bodo v prvi vrsti zaščitila pravice nogometaša, kot delavca v EU. Potrebno je ukrepati in to takoj! Tako pač ne more iti več naprej«, so z jasnim sporočilom zaključili novinarsko konferenco.

Video BLACK BOOK

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji