Novice

< nazaj

Krimovke z akcijo ŠSŠ

Datum: 24.3.2006

Odmevna akcija "Glavo gor! Rak - poglej mu v oči in zmagaj tudi ti" se je na pobudo Sindikata profesionalnih nogometašev Slovenije (SPINS) začela že lani oktobra na reprezentančni nogometni tekmi med Slovenijo in Škotsko. Namenjena je zbiranju sredstev za nakup linearnega pospeševalca, ki se uporablja za obsevanje pacientov obolelih za rakom. Iz nogometa je prešla tudi na rokomet, po sobotni tekmi, ko je Krimovkam uspel izjemen podvig, pa se nadaljuje tudi v polfinalu z danskim Aalborgom 23. aprila v dvorani Tivoli. (STASPINS v sodelovanju z Onkološkim inštitutom, Društvom onkoloških bolnikov Slovenije in Zvezo slovenskih društev za boj proti raku javnost aktivneje obvešča o tej zahrbtni bolezni, dobrodelni akciji, s katero želi opozoriti, da zboleti za rakom še ne pomeni obupati nad življenjem, pa sta se pridružila še Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikat športnikov Slovenije.
Šport ni bil izbran naključno, saj rak ne izbira in so se primeri te bolezni pojavili tudi med profesionalnimi športniki - nogometaši. Glavni cilj akcije je z rakom seznaniti čim več ljudi, predstaviti načine pomoči in rakavim bolnikom povrniti upanje. Velika težava je še vedno v stigmatizaciji bolnikov z rakom, zato z akcijo skušajo preseči stereotipe o tej bolezni in pozivajo ljudi, naj si ne zatiskajo oči, ampak bolnikom pomagajo.

Akcija se nadaljuje tudi v rokometu. V moški rokometni ligi prvakov so jo pripravili le na zadnji tekmi Celja Pivovarne Laško, kjer so rokometaši končali letošnje tekmovanje. Sedaj pa se je uspešno prenesla na igralke Krima. V dvorani Tivoli so minulo soboto prostovoljci gledalce opozorili na to, vse bolj pogosto bolezen z velikim transparentom in zloženkami, med ogrevanjem pa so vse igralke Krima nosile majice z napisom "Glave gor!". Na polfinalni tekmi se bodo prav vsi, ki sodelujejo pri organizaciji tekme in akcije potrudili, da sporočilo ne bo ostalo neopaženo.

Ostale novice

Sorodne novice

  • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
    19.12.2016

    Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

    V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

  • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
    4.8.2015

    Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

    Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

  • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
    22.10.2014

    Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

    Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

  • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
    15.10.2014

    Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

    Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

  • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
    10.10.2014

    Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

    V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji