Novice

< nazaj

Novinarska konferenca ob uvodu v akcijo Pokaži diskriminaciji rdeči karton

Datum: 22.10.2007

Partnerji v boju proti diskriminaciji v športu NZS, SPINS in Sindikat športnikov Slovenije ter ZSSS, Zavod za fair play in strpnost v športu, Združenje klubov 1. SNL in Mirovni Inštitut ter Društvo DIH sporočajo javnosti, da se tudi v športu dogajajo kazniva dejanja diskriminacije in tega ne dopuščajo.
Z namenom osveščanja in obveščanja športne javnosti je nogometni sindikat že leta 1996 v Veliki Britaniji prvič izvedel projekt boja proti rasizmu v športu. Nogomet kot najbolj priljubljen šport je hkrati tudi ranljiv na področju diskriminacije, zato se globalni akciji pridružuje tudi Slovenija je poudaril Dane Jošt (NZS).
Dejan Stefanovič (SPINS) je predstavil akcijo Pokaži diskriminaciji rdeči karton, ki letos prvič poteka tudi v Sloveniji in v okviru katere se je postavila posebna spletna stran www.rdeci-karton.si, kjer bo športna javnost dobila več informacij z namenom boja proti diskriminaciji in da je to le del socialnega dialoga med deležniki nogometa. Zavod za fair play in strpnost v športu že tretje leto sodeluje v evropski akciji FARE pravi Bojan Jurovič in poudarja, da je partnersko povezovanje v letošnjem letu znak za vse boljše delo tudi v prihodnje.
Dimitrij Hlastec iz Združenja prvoligašev je povedal, da bodo na vseh tekmah 15. kroga 1. lige Telekom Slovenije potekali posebni uvodni protokoli. Poseben poudarek boju proti diskriminaciji bo tudi na tekmi četrtfinala pokala med Mariborom in Olimpijo.
S pomočjo ZSSS in Ministrstva za šolstvo in šport bo v času akcije med drugim razdeljeno več kot 10.000 plakatov s sloganom ŠTEJE GOL, NE PRIIMEK, in sicer v večino slovenskih gospodarskih družb in organizacij ter slovenskih šolskih ustanov. V sodelovanju s športnim dnevnikom EKIPA je pripravljen tudi poster z igralci NK Olimpije in NK Maribora, ki bo kot priloga jutri izšel v nakladi 20.000 izvodov.
V imenu Mirovnega inštituta je dr. Milan Hosta poudaril, da rasizem obsega neutemeljeno razlikovanje, izključevanje, omejevanje ali dajanje prednosti na podlagi rasnih, narodnostnih, etničnih in drugih tudi telesnih ali duševno-razvojnih okoliščin.

Dr. Stanislav Pinter, namestnik ambasadorja RS za šport, fair play in strpnost v športu je poudaril moč športa in pomembnost preventivnega delovanja. Javnosti je treba sporočiti, da je diskriminacija po 14. členu ustave RS kaznivo dajanje in naj obvestijo pristojne institucije, če menijo, da so bili sami ali nekdo drug žrtve le-te.

Ostale novice

Sorodne novice

  • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
    19.12.2016

    Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

    V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

  • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
    4.8.2015

    Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

    Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

  • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
    22.10.2014

    Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

    Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

  • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
    15.10.2014

    Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

    Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

  • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
    10.10.2014

    Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

    V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji