Novice

< nazaj

Z aplikacijo ”Rdeči gumb” nad prirejanje rezultatov v nogometu

Datum: 16.6.2020
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je za svoje člane, na podlagi aplikacije oziroma sistema opozarjanja na sum prirejanja rezultatov športnih tekem, ki jo je leta 2013 razvil finski sindikat profesionalnih igralcev nogometa (JPY), razvil tretjo generacijo aplikacije, ki bo nogometašem po vsem svetu omogočala varen način prenosa informacij zaupne narave, ki se nanašajo na prirejanje rezultatov ali drugih nepravilnosti v slovenskem nogometu.
 
Vsebina in ideja anonimne prijave prirejanja rezultatov preko posebne aplikacije, je bila v preteklosti že izpostavljena v sklopu mednarodnega projekta “Ne prirejaj! (angl. Don’t Fix It!)” in kasneje “Reci NE prirejanju rezultatov (angl. Say NO 2 match fixing)”, kjer se je pilotno vključilo osem držav EU. Problem pojavnosti in glavni vzroki prirejanja rezultatov na nogometnih tekmah so bili prvič predstavljeni ob najavi mednarodne raziskave Black Book Eastern Europe, kjer je kot soavtor sodeloval tudi sindikat SPINS. Kmalu zatem se je pojavila ideja o aplikaciji “Red Button”, ki se je v praksi razvijala vse do letošnjega leta, ko je zaživela tretja generacija te aplikacije. 
 
Rdeči gumb (angl. Red Button), kot se imenuje aplikacija, bo nameščena na mobilnih telefonih nogometašev, pri čemer bodo lahko le ti brez možnosti sledenja prijavili vsakršen poskus prirejanja rezultatov, napeljevanje k prirejanju rezultatov ali zgolj sum na takšno početje. Nogometaše bodo v prihajajočih mesecih predstavniki sindikata SPINS, na rednih sestankih, usposobili za uporabo mobilne aplikacije. Vse prijave bodo preko predstavnikov sindikata posredovane pristojnim institucijam, ki bodo primer raziskale in po potrebi ukrepale.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji