Novice

< nazaj

Z globalno kampanjo #GameChangers do želenih sprememb

Datum: 13.1.2016
Ljubljana 13. januar 2016 - Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro, ki predstavlja preko 65.000 profesionalnih nogometašev po vsem svetu, danes začenja s kampanjo #GameChangers, globalno pobudo za začetek dialoga o novi, trajnostni viziji oziroma razvoju nogometa.
 
Kampanja, ki jo podpirajo sindikati profesionalnih nogometašev v državah po vsem svetu, si prizadeva predvsem za reševanje krize vodenja, ki je spodkopalo podobo poklicnega nogometa.
 
Kljub ogromni rasti prihodkov, ki smo ji priča v zadnjih letih, je v športnem in finančnem smislu nastal velik prepad med najbogatejšimi in najrevnejšimi klubi ter ligami, ki pa še naprej raste. Hkrati pa razvoj meril in smernic za uravnoteženo ter učinkovito upravljanje v nogometu ne dohaja hitrosti gospodarskega napredka.
 
Dvajset let po sodbi Bosman, se je FIFPro zavezal k odpravljanju neenakosti in nepravičnosti, s katerimi se dnevno srečuje vse preveč nogometašev.
 
Theo van Seggelen, generalni sekretar FIFPro, je dejal: "Danes se naša industrija sooča z neustreznimi načini upravljanja, kjer so dovoljene zlorabe poslovnih praks, posledice pa nosijo predvsem nogometaši. Čas je za spremembe."
 
Znaki slabega vodenja oziroma upravljanja v nogometu se trenutno najbolj kažejo v pomanjkljivostih aktualnega transfernega sistema. Transferni sistem ne omogoča enakomerne porazdelitve prihodkov v celotni nogometni piramidi in spodbuja finančne špekulacije, ki največkrat ”obidejo” pravice igralcev. Prav tako vodi do škodljivih stranskih učinkov, od lastništva tretjih oseb in trgovine z mladoletniki, do predvidenih odkupov igralcev, kjer se klub okoristijo na račun prestopov nogometašev.
 
Kampanja #GameChangers nudi oporo nogometašem, klubom, navijačem in drugim zainteresiranim skupinam, pri vzpostavljanju trajnostnega razvoja nogometa za vse.
 
"Mnogo predolgo so FIFA, nacionalne nogometne zveze in klubi prezirali vse te pomisleke. Kampanja #GameChangers je prelomnica. Čas je za nas, da reagiramo odločno in skupaj z vsemi zainteresiranimi deležniki sodelujemo pri razvoju drzne vizije za prihodnost nogometa, ki temelji predvsem na kolektivnih pogajanjih. Potrebujemo sistem, ki je pravičnejši in ki izpolnjuje potrebe sodobne nogometnega industrije," je dodal Theo van Seggelen.
 
Pobuda za začetek kampanje #GameChangers je rezultat temeljitih analiz številnih težav, s katerimi se sooča nogomet v zadnjih letih in hkrati pomanjkanja napredka pri reševanju vzroka teh težav.
 
Za več informacij o kampanji #GameChangers, kliknite tukaj.
 
Kontakt pri FIFPro:
Andrew Orsatti

 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji