Novice

< nazaj

FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic

Datum: 23.11.2020
Medtem, ko je veliko igralk v Evropi že zaščitenih z delovno zakonodajo posameznih držav, FIFA pravi, da je glede na hiter razvoj ženskega nogometa v svetu, njen cilj ustvariti "nove svetovne (minimalne) standarde". Predlagana pravila vključujejo obvezen porodniški dopust v trajanju 14 tednov, z najmanj dvema tretjinama pogodbene plače igralke in zagotovilo, da nobena igralka ne sme biti v slabšem položaju zaradi zanositve. V načrtovanih predpisih je tudi zapisano, da bodo lahko klubi podpisali pogodbo oziroma poiskali začasno zamenjavo zunaj predvidenih prestopnih rokov, vendar bodo morali igralke po starševskem dopustu ponovno vključiti in jim zagotoviti ustrezno zdravstveno ter psihično podporo. 
 
"Ko poskušamo pospešiti profesionalizacijo ženskega nogometa, kar je eden od naših strateških ciljev, je resnično pomembno, da hkrati razvijamo in prilagajamo regulativni okvir. To je zelo dober primer. Želimo si, da bi se več žensk preživljalo z nogometom, hkrati pa bi lahko imele družinsko življenje in bile matere. Nujno je, da zagotovimo potreben regulativni okvir za zaščito teh žensk," je povedala Sarai Bareman, vodja oddelka za ženski nogomet na FIFA. 
 
"To je zelo pomemben in smiseln dodatek k našemu športu," je dejala angleška reprezentantka Jodie Taylor, članica sveta igralk pri svetovnem združenju nogometnih sindikatov FIFPRO. "Nogometašice potrebujemo tovrstne predpise, da lahko nadaljujemo kariero v prepričanju, da obstajajo ustrezna pravila, če se odločimo za otroke, kar je za nas kot igralke pomirjujoče in odraža razvoj ženskega nogometa. Upam, da je to le začetek še bolj naprednih in vključujočih politik za nogometašice."
 
Generalni sekretar FIFPRO, Jonas Baer-Hoffmann je dodal: "To je le prvi korak, saj ti predpisi predstavljajo minimalne standarde zaščite igralk. Še naprej si bomo prizadevali za bolj celovito starševsko politiko in še ugodnejše pogoje, kot so daljša porodniška obdobja in skrb za bodoče starše na splošno. Nobena igralka se ne sme soočiti z diskriminacijo zaradi nosečnosti ali zaradi izpolnjevanja osnovnih človekovih potreb matere in njenega otroka po porodu."
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji