Novice

< nazaj

FIFPRO obeležuje 25. obletnico primera Bosman

Datum: 15.12.2020
Na današnji dan mineva 25 let, ko je Sodišče EU v Luksemburgu razsodilo v korist belgijskemu nogometašu Jeanu-Marcu Bosmanu in za vselej spremenilo nogometni svet. Na ta dogodek so se spomnili tudi pri svetovnem združenju nogometnih sindikatov FIFPRO. Ob tej priložnosti so izdelali zanimivo galerijo, s katero so skozi prizmo časa ovekovečili posameznike, ekipe in njihove sindikalne predstavnike, ki so s svojimi dejanji, žrtvovanjem in pogumom pripomogli k izboljšanju statusnih pravic nogometašev in nogometašic po vsem svetu (interaktivna različica).
 
A prav danes se spominjamo primera Bosman, belgijskega profesionalnega nogometaša Jeana-Marca Bosmana, ki je dve leti igral v Liege RFC, ko se je poleti 1990 iztekla njegova pogodba. Klub je vezistu poslal novo ponudbo, ki mu je plačo znižala na 25 odstotkov prejšnjega dohodka. Bosman ni hotel podpisati nove pogodbe in je bil z odškodnino približno 500.000 evrov uvrščen na tako imenovano nogometno borzo.
 
Noben klub ni pokazal zanimanja, dokler se Bosman ni obrnil na Dunkerque. Francoski klub se je dogovoril z Liegeem, vendar je belgijski klub dvomil o solventnosti Dunkerqueja in zadržal potrebno potrdilo o prestopu. Liege je posledično Bosmana suspendiral za vso sezono, saj so takrat veljavna belgijska pravila o prestopih klubu dovolila, da je igralca suspendiral, ko se stranki nista mogli dogovoriti o novi pogodbi.
 
Osem dni kasneje je Bosman sprožil sodni postopek proti Liegeu in belgijski nogometni zvezi, ker sta mu preprečila prestop v drug klub. Leto kasneje je v postopek vključil tudi evropsko nogometno zvezo UEFA kot odgovornega deležnika za pripravo pravil o transfernem sistemu. Decembra 1991 sta se sodnemu postopku prostovoljno pridružila tudi francoski in nizozemski sindikat profesionalnih nogometašev (UNFP oziroma VVCS).
 
Trajalo je pet let, a 15. decembra 1995 je Evropsko sodišče razsodilo v korist Bosmana. Izključevalo je, da mora novi klub po izteku pogodbe nekdanjemu igralčevemu klubu plačati odškodnino. Hkrati pa je sodišče nogometaše izenačilo z vsemi drugimi delavci in v skladu z zakonitostmi prostega pretoka delovne sile znotraj Evropske unije, prepovedalo omejitev števila igralcev iz držav članic.

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji