Novice

< nazaj

Z učenjem komunikacijskih spretnosti do osebnostnega razvoja nogometašev

Datum: 25.10.2016
Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) bo v mesecu novembru, v klubih Prve lige Telekom, začel z izvajanjem tečajev usposabljanja na vsebinskem področju osnovnih komunikacijskih spretnosti. Tečaji bodo potekali v dogovoru z vodstvi nogometnih društev, in sicer na način, da kar najmanj vplivajo na proces treningov in ritem tekmovanja nogometašev.

Način in izvedba tovrstnih tečajev usposabljanja je popolna novost na področju športa v Republiki Sloveniji, zato si predstavniki SPINS prizadevajo, da bo odziv slušateljev in vodstev nogometnih klubov karseda pozitiven. Včeraj je bil opravljen zadnji usklajevalni sestanek pred pilotno izvedbo tečajev s predstavniki NK Domžale in ND Gorica, kjer vizija klubov stremi k osebnostnemu razvoju nogometašev in skrbi za obdobje po končani nogometni karieri. Pri projektu aktivno sodeluje tudi bivši profesionalni nogometaš Davor Škerjanec, zdaj direktor nogometnega kluba CherryBox24 Tabor Sežana in diplomant mednarodnega študijskega programa na UCN Denmark.

Dobra, učinkovita komunikacija je ključna za osebni in profesionalni uspeh vsakega posameznika. Njen namen je posredovati sporočilo drugi osebi, pri tem pa je zelo pomembno, da le ta prejme informacijo na tak način, kot jo je želel podati pošiljatelj. Učinkovita komunikacija je torej odvisna od jasnega sporočanja na eni strani in aktivnega poslušanja na drugi strani. 

Vsak človek je svet zase. Vsi se rodimo z določenimi sposobnostmi in tekom življenja pridobimo različne izkušnje, vrednote, znanja kar seveda vpliva na našo komunikacijo. Podatki kažejo, da je pravilno razumljena le dobra tretjina tistega, kar povemo ali napišemo. Zato je jasna komunikacija tako v zasebnem kot profesionalnem življenju ključna za uspeh.

Na treningu komunikacijskih spretnosti bodo športniki razvijali spretnosti potrebne za učinkovito in ustrezno komuniciranje tako v zasebnem kot tudi poslovnem svetu. Razvijali bodo sposobnosti učinkovitega komuniciranja tako v ustni kot pisni obliki in preko različnih medijev.  Še zlasti se bo skozi vse vsebine poudarjalo, da so načini komuniciranja na različnih nivojih popolnoma različni. Komunikacija s prijatelji ali družino je eno, za komuniciranje z javnostjo in poslovno komuniciranje po zaključku kariere pa mora športnik razviti druge sposobnosti.
 
Razvijali bodo torej sposobnosti potrebne za učinkovito in konstruktivno sodelovanje v njihovem družbenem in delovnem okolju, vključno s sposobnostjo reševanja konfliktov, ki se pri tem pojavijo. Metode dela bodo osredotočene na prakso in aktivno delo udeležencev, kar omogoča hitro osvajanje znanj in spretnosti ter prenos le teh v vsakdanje življenje. Vsebina predavanj bo prilagojena posameznim skupinam oziroma posameznikom, glede na predhodno znanje in izkušnje s področja, ki ga bodo vsebine zajemale.
 
Po zaključenem tečaju bodo slušatelji prejeli diplomo, potrdilo o pridobljenih področjih znanja, ki jim bo v pomoč pri iskanju zaposlitve po končani športni karieri. 

Ostale novice

Sorodne novice

 • Potrjene spremembe PRSI NZS in Disciplinskega pravilnika NZS
  29.7.2019

  Potrjene spremembe PRSI NZS in Disciplinskega pravilnika NZS

  Izvršni odbor NZS je na svoji 37. seji dne 19. 6. 2019 sprejel pomembne spremembe in dopolnitve pravil o statusu igralcev, ki bistveno povečujejo pravice le teh pri odpovedi pogodbe in izterjavi zapadlih obveznosti.

 • Dres s podpisi najboljših nogometašev pretekle sezone v Sloveniji, kot zahvala podjetju Telekom
  11.6.2019

  Dres s podpisi najboljših nogometašev pretekle sezone v Sloveniji, kot zahvala podjetju Telekom

  Konec preteklega tedna je SPINS v znak zahvale za sodelovanje pri projektu Nogometna Gala SPINS XI 2019 podjetju Telekom Slovenije, predal dres državne reprezentance s podpisi članov najboljše enajsterice 1. SNL.

 • FIFPro podpira napredek ženskega nogometa
  4.6.2019

  FIFPro podpira napredek ženskega nogometa

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro podpira pobudo avstralskega sindikata profesionalnih nogometašev in nogometašic, o povišanju sredstev nagradnega sklada, na svetovnem prvenstvu za ženske.

 • TOKRAT GREM VOLIT!
  6.5.2019

  TOKRAT GREM VOLIT!

  Evropski parlament je v sklopu projekta sklenil partnerstva s številnimi evropskimi organizacijami ter društvi civilne družbe. Med drugim se je povezal z združenjem FIFPro, ki je preko sindikata SPINS aktivno tudi v Sloveniji.

 • Kandidati za EU poslance izbirajo najboljše nogometaše
  6.5.2019

  Kandidati za EU poslance izbirajo najboljše nogometaše

  Štirim klubom 1. slovenske nogometne lige Telekom Slovenije (Olimpija, Celje, Domžale in Gorica), so se v kratkih nagovorih zdaj priključili tudi kandidati za poslance v Evropski parlament.

Sponzorji