Novice

< nazaj

Športniki z odločnim sporočilom evropski komisiji

Datum: 29.4.2010

Evropski sindikati in organizacije, ki delujejo na področju športa, so se sestali v Madridu na Evropskem forumu za šport. Evropski komisarki, Androulli Vassiliou, odgovorni za šport, so predali jasno sporočilo, ki govori predvsem v prid športnikom in njihovim pravicam: ''evropski športniki morajo biti pod zakonodajo Evropske unije zaščiteni, tako kot so zaščitene pravice delavcev''.

Sindikati so se uprli sprejetju in specifičnem tolmačenju zakonodaje Evropske unije na področju športa in hkrati protestirali očitni izključitvi športnikov iz bilateralnega dialoga med Evropsko unijo ter Olimpijskim in športnim gibanjem.

Theo van Seggelen, generalni sekretar evropske enote FIFPro, je z dotično problematiko dodobra seznanjen: ''Že pred štirimi leti so partnerji v tem procesu dosegli dogovor o minimalnih zahtevah za standardne pogodbe profesionalnih nogometašev, a do danes z izjemo FIFPro-ja, nobena od vključenih strank noče podpisati tega dogovora.''

Pomembne vsebine, kot so zagotavljanje minimalnega standarda delovne sile, proti-dopinški pravilnik, pravice iz naslova intelektualne lastnine, športne stave, agenti in vprašanja na področju zdravstva ter varnosti so domena socialnega dialoga ali pa domena neformalnega dialoga z Evropsko unijo, ki kot pomembne subjekte vključuje sindikate. Pomembno je, da sindikati, predstavniki športnikov, ščitijo osnovne pravice športnikov znotraj EU, se pravi kot državljanov in delavcev hkrati.

Enakega mnenja je bil tudi Yves Kummer, predsednik evropske zveze športnikov EU Athletes, ki trenutno zastopa pravice preko 25.000 športnikov: ''Trdo smo delali v zadnjih nekaj letih, da bi razvili socialni dialog na področju športa. Če bo evropska komisarka poslala jasno in dovolj odločno sporočilo ''Olimpijskemu gibanju'' o evropski zakonodaji in socialnem dialogu na področju športa, verjamemo da se lahko v razmeroma kratkem času spremeni marsikaj.''

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji