Novice

< nazaj

Novi mednarodni koledar tekem FIFA po okusu nogometašev

Datum: 20.3.2012

V preteklem tednu so na sedežu svetovne nogometne organizacije FIFA, sprejeli končni predlog novega mednarodnega koledarja tekem, za obdobje 2014-2018, pri katerem so upoštevane tudi želje in interesi nogometašev. Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je na predhodnih pogajanji zagovarjalo interese in želje nogometašev, ki so jih pri sestavi »koledarja«, na koncu tudi upoštevali.

Tijs Tummers, eden od predstavnikov FIFPro na pogajanjih, ki so se v prisotnosti svetovne nogometne zveze FIFA, evropske nogometne zveze UEFA, nacionalnih nogometnih zvez, predstavnikov lig in klubov, začela v prvih mesecih leta 2011 pravi, da je vsak od udeležencev stremel k sebi najugodnejšim rešitvam. FIFPro, kot glas nogometašev, je pri tem poskušal ohranjati »zdravo« ravnovesje med klubskimi in reprezentančnimi nastopi, predvsem ko govorimo o številu tekem in pritisku, ki jih le te prinašajo.

Najpomembnejša sprememba v koledarju je, zamenjava sedmih dvojnih in petih enojnih terminov za prijateljske tekme, za devet dvojnih terminov, v dvoletnih ciklusih (2014-2016, 2016-2018). To pomeni, da bosta v okviru enega reprezentančnega zbora, odigrani dve prijateljski tekmi, posledično pa manj dolgih in utrujajočih potovanj.

Prav tako naj bi po novem v mednarodnem koledarju črtali februarski in avgustovski termin prijateljskih tekem. S takšno potezo bodo pri FIFA zadovoljili predvsem velike in bogate klube, ki se pritožujejo, da imajo njihovi zvezdniki preveč reprezentančnih obveznosti, ki niso povezane s kvalifikacijskimi tekmami ali nastopi na velikih tekmovanjih. Klubi morajo svoje igralce pustiti na reprezentančne tekme, ki so v skladu s koledarjem FIFA. Zato so se v zadnjih letih veliko pritoževali zaradi, po njihovem mnenju, prevelikega števila prijateljskih tekem, saj naj bi te prispevale k večjemu tveganju za poškodbe.

Tudi predstavniki lig so lahko zadovoljni, saj so zaradi predlagane spremembe pridobili en igralni vikend v svojem koledarju. Pred velikimi turnirji bodo namreč igralci prosti šele 11 dni pred začetkom le teh - v ponedeljek, v primerjavi s prejšnjim pravilom, ko so na reprezentančni zbor odhajali 13 dni pred pričetkom turnirja, ob sobotah.

Kakorkoli, predstavniki FIFPro so zadovoljni s spremembami, predvsem z znižanjem pritiska na nogometaše, kljub vzporednim nastopom tako na klubskih kot reprezentančnih tekmah. »Te rešitve kažejo napredek in zadovoljstvo vseh vključenih strank«, je za konec dejal Tummers.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji