Novice

< nazaj

Bodi pameten: premisli preden staviš

Datum: 7.10.2016
Preden oddaš stavni listek in staviš na katerokoli nogometno tekmo, preveri zakonodajo države, kjer to počneš oziroma se posvetuj s sindikatom nogometašev v tisti državi. Tako zgleda opozorilo, ki ga svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro pošilja profesionalnim nogometašem po vsem svetu.
 
Nedavni primeri v Belgiji, Angliji in na Škotskem, kjer so nogometaši izgubili ”službo” in končali na zatožni klopi sodišča kažejo, da se pravila in zakonodaja na področju stav še vedno ne upošteva dovolj resno.
 
”Vsaka država, vsaka krovna organizacija ima svoja lastna pravila na področju športnih stav. Nekatera so bolj, druga manj stroga, a v vsakem primeru jih je potrebno upoštevati. Vsaka kršitev pravil lahko usodno vpliva na kariero nogometaša,” pravi Tony Higgins, predsednik škotskega sindikata profesionalnih nogometašev.
 
”Nogometaši bi morali prevzeti odgovornost in se pozanimati o pravilih ter zakonodaji na tem področju. Ali celo bolje, izogniti se kakršnikoli vpletenosti v področje športnih stav. Vsekakor pa so sindikati tisti, ki jim lahko v vsakem trenutku nudijo pomoč in nasvete.”
 
”Nekateri nogometaši v športnih stavah ne vidijo nič slabega. Na žalost se vse preveč nogometašev ne zaveda negativnih posledic stav, še posebej na lastno tekmo, kar je v naši državi strogo prepovedano” dodaja Stijn Boeykens, predstavnik belgijskega sindikata profesionalnih nogometašev.
 
Tukaj si lahko ogledate ETIČNI KODEKS za promocijo integritete nogometa v Evropi.

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji