Novice

< nazaj

Ob mednarodnem dnevu žena, v okviru kampanje #ChooseToChallenge, praznujemo dosežke nogometašic

Datum: 8.3.2021
Od Avstralije do Čila, Irske in naprej so se nogometašice uprle neenakosti spolov, da bi spodbudile spremembe. Od Afganistana do Kolumbije in Haitija so nasprotovale spolni zlorabi in nadlegovanju, da bi poiskale pravico. Danes, na mednarodni dan žena, praznujemo nekatere njihove dosežke.
 
Igralke ciprske reprezentance so si pred tekmo leta 2019, v znak protesta zaradi neenake obravnave, na svoje roke narisale znak enakosti. Ko jim je nogometna zveza zagrozila, da jim bodo prepovedali nastopanje, so jih podprli moški kolegi s čimer je bila spodbujena nacionalna razprava, ki je privedla do nove zakonodaje o enakosti spolov v športu.
 
V Afganistanu so bil igralke žrtve grozljivih spolnih zlorab s strani predstavnikov nogometne zveze. Zbrale so pogum in jih prijavile ter  dosegle dosmrtno prepoved dela v nogometu vseh obtoženih.
 
V Čilu so se reprezentantke zavzele za večjo prepoznavnost, potem ko dve leti niso imele organizirane uradne tekme. Prisilile so oblasti k organizaciji ženskega pokala Copa America leta 2018, kjer so se uvrstile v finale in posledično na svetovno prvenstvo, s čimer so sprožile val navdušenja in ogromno pozornosti domačih ljubiteljev nogometa.
 
Ženske, ki igrajo v nacionalnih reprezentancah po vsem svetu, morajo biti enako obravnavane kot njihovi moški kolegi, kar vključuje pogoje in opremo za treninge in tekme, način njihovih potovanj in nastanitev, njihovo zdravstveno oskrbo, vključno s finančnimi nadomestili. Svetovna nogometna zveza FIFA je med drugim sprejela sklep, da bodo vse krovne organizacije na nacionalni ravni upravičene do nepovratnih sredstev za razvoj ženskega nogometa v višini 500.000 USD, ki se bodo začela izplačevati od julija 2020 naprej. FIFA lahko izplačilo sredstev zadrži, če posamezna nogometna zveza svoje prijave ne predloži ali izpolni pravočasno. V primeru kandidature za omenjena sredstva, se posamezna nacionalna zveza zaveže, da bo v svoj strateški načrt vključila razvoj ženskega nogometa ali vključila ustrezne vsebine, ki bodo bistveni del pogodbe o dogovorjenih ciljih. Vsaka zveza, ki bo prejela namenska sredstva, bo obvezana do poročila o izpolnjevanju zavez, podpisanih in dogovorjenih s FIFA.
 
V preteklih nekaj letih smo že pisali o nogometno precej razvitejših državah s pozitivno prakso, kjer so igralke s pomočjo sindikatov na področju nogometa dosegle enakovreden status, ali ga vsaj izboljšale, v primerjavi s svojimi moškimi kolegi v reprezentancah. V nadaljevanju zato podajamo nekaj dobrih praks iz drugih držav:
 
V letu 2017 je norveška nogometna zveza s člani nogometne reprezentance sklenila dogovor, ki zagotavlja enako finančno nadomestilo za nastopanje za svojo državo, pri čemer se je moška ekipa odrekla deležu svojih prihodkov v korist ženske izbrane vrste. Dogovor je še toliko bolj izjemen, ker je predlog za enako plačilo prišel s strani Norveške nogometne zveze, ki je ženski nogomet uradno priznala šele leta 1976. 
 
Danska je zaradi spora o financah v istem letu preklicala prijateljsko tekmo proti Nizozemski. Glavni vzrok so bila nerazumno nizka denarna nadomestila in neenakovredna obravnava v primerjavi z moško nogometno reprezentanco, zaradi česar je moška ekipa ženskam ponudila 80.000 dolarjev letno za kritje stroškov.
 
V istem letu so dogovor o znatnem povečanju njihovih premij za nastope dosegle tudi članice nizozemske ženske nogometne reprezentance. Nogometašice so dogovor z nacionalno nogometno zvezo (KNVB) dosegle štiri mesece po zmagi na evropskem prvenstvu 2017. V procesu pogajanj jih je zastopal sindikat profesionalnih nogometašev VVCS. Sporazum, ki je bil nadgradnja sporazumov, ki so bili doseženi na Danskem, Norveškem in Švedskem sestavljajo trije deli, in sicer določene premije za nastope na nacionalni ravni, nova shema bonusov za uspešnost in nov dogovor o komercialnih dejavnostih.
  
Tovrstni dogovor so dosegle tudi reprezentantke Švedske, s katerim svoje plače oziroma premije za nastopanje in pogoje treningov približujejo moški izbrani vrsti. Moški in ženske so imeli že v preteklosti podobne pogoje za treninge v okviru kampov, potovanj in hotelov, a je ta dogovor vsekakor korak naprej.
 
Kot zanimivost naj omenimo, da so na Irskem in Škotskem tovrstni dogovori že obstajali, a se predstavniki igralk prav tako pogajajo o izboljšanju vsebine obstoječih pogodb.
 
Za primerjavo se sindikat reprezentantk v ZDA pogaja o kolektivni pogodbi v konzervativnem okolju družbe z zgodovinsko pogojeno neenakostjo med spoloma. Desetletja, v katerih se ženske niso smele ukvarjati s športom, so prispevala k današnji resničnosti, v kateri se ženski poklicni športi še vedno trudijo za svoj, moškim enakovredni status. Reprezentantom se ni bilo potrebno pogajati za zajamčene plače, ker so jih klubi plačevali na že dolgo uveljavljenem trgu dela. Danes je status ženskih igralk nogometa urejen in bi ga najbolje opisali kot hibridni status. Večina igralk ima namreč podpisane pogodbe za polni delovni čas z USSF. Te igralke dobijo plačilo, ne glede na to, ali so poklicane na tekmo ali na trening, tudi če so poškodovane. Igralke so seveda upravičene tudi do ugodnosti, kot je starševski dopust, itn. Preostale igralke imajo status "nepogodbenih igralk", ki dobijo plačilo le ob vpoklicu. 
 
Angleška nogometna zveza je razkrila, da ženskam plačuje enakovredne zneske kot moškim, ki nastopajo za Anglijo. Takšna ureditev je v veljavi od januarja 2020 dalje. Bonusi na večjih tekmovanjih pa še vedno ostajajo nespremenjeni, kar pomeni da moški prejmejo znatno večje zneske. Kljub izenačitvi plač, za kar se je zavezala nacionalna zveza, se zneski, ki jih ponujata FIFA in UEFA in jih lahko igralci in igralke Anglije zaslužijo na večjih turnirjih, zelo razlikujejo izključno zaradi spolnega razlikovanja. Če bi Anglija, na primer, lani zmagala na svetovnem prvenstvu za ženske, bi igralke prejele po 50.000 funtov bonusa s strani nacionalne nogometne zveze. Nasprotno pa bi moški za zmago na svetovnem prvenstvu 2018 dobili 217.000 funtov na igralca, torej več kot štirikrat več. 
 
Brazilska ženska nogometna reprezentanca, po odločitvi Brazilske nogometne zveze (CBF) prav tako prejema enako višino plačila kot moški kolegi. Takšna ureditev pomeni, da bo vsak igralec in igralka, ki zastopa Brazilijo, prejel enake dnevnice in denarne nagrade, ko bo zastopal/a svojo državo. Kar bodo moški prejeli na naslednjem svetovnem prvenstvu (2022), bo sorazmerno enakovredno tistemu, kar predlaga FIFA. Razlike med spoloma v Brazili torej ni več.
  
Ženska nogometna ekipa Jamajke - Reggae Girlz je na primer na družbenih omrežjih sprožila akcijo "Brez plačila, brez igre" in dejala, da ne bo trenirala ali tekmovala, dokler zveza igralkam ne izplača dolga. Ekipa je bila razočarana tudi nad zdravniško oskrbo, vključno z neprimernimi potovalnimi pogoji. Reggae Girlz se za enakost borijo že od leta 2010, ko jim je Jamajška nogometna zveza zmanjšala financiranje oziroma prihodke, konec septembra 2019 pa odločila, da igralkam izplača želene zahteve.
 
"Na mednarodni dan žena praznujemo dosežke nogometašic, ki so se odločile za boj proti neenakosti in zlorabam," je dejal generalni sekretar FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann. V imenu igralk in sindikatov po vsem svetu si FIFPRO močno prizadeva odpraviti neravnovesje v nogometnih strukturah. FIFPRO je prejšnji mesec spremenil svoj statut, da bi zagotovil bolj raznoliko sestavo odborov in organiziral program usosabljanja "Ženske v nogometu" za mentorstvo ženskam v strokovnih strukturah nogometa.
 
Tudi slovenske reprezentatke, skupaj s sindikatom SPINS, iščejo rešitve k izboljšanju statusnih pravic nogometašic. Pred tedni so z vodstvom Nogometne zveze Slovenije že podpisale prvi sporazum o pogojih igranja za reprezentanco, s katerim so storile prvi korak k začrtani poti napredka in enakosti pravic med spoloma.
 
V sindikatu SPINS sledimo mednarodnim smernicam, saj si že nekaj let aktivno prizadevamo izboljšati statusne pravice nogometašic v Sloveniji. S predstavnicama v upravnem odboru sindikata, si skupaj z deležniki v nogometu prizadevamo k izenačitvi statusnih pravic in pogojev nastopanja za državno reprezentanco ter izboljšanju splošne obravnave in dojemanja ženskega nogometa v Sloveniji. 
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji