Novice

< nazaj

Tretja redna novinarska konferenca sindikata SPINS

Datum: 13.4.2004

 Na 3. redni tiskovni konferenci sindikata SPINS, na sedežu NZS, so bile obravnavane naslednje teme:

  • Sprejetje amandmaja k predlogu zakona o dohodnini v drugi obravnavi - poseben POKOJNINSKI SKLAD ZA PROFESIONALNE ŠPORTNIKE;
     
  • Ustanovitev Sindikata športnikov Slovenije in novi sistem arbitražnega odločanja v športu v Sloveniji;
  • Oris trenutne situacije izpolnjevanja finančnih obveznosti slovenskih prvoligaških klubov do igralcev;
  • Novi internet portal sindikata SPINS;
  • Predstavitev novega sponzorja PAAM AUTO (Daemobil d.o.o. Kumho/Chevrolet) in ugodnosti za člane sindikata;
  • Vodstvo sindikata SPINS je pozdravilo sprejetje amandmaja v drugi obravnavi v Državnem zboru k predlogu Zakona o dohodnini, ki za profesionalne športnike predvideva posebno davčno olajšavo preko vlaganj v posebne pokojninske sklade. Od 1.1. 2005 bo imel vsak profesionalni športnik po predlogu zakona možnost vložiti denarni znesek v višini prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje preko delodajalca, ki se ne bo všteval v davčno osnovo. Predlog amandmaja je bil narejen na osnovi analize sindikata SPINS ob primerjavi davčnih sistemov po vsem svetu. Sicer je sindikat SPINS zahteval, da bi se v sklade lahko vlagalo do 50 % dohodkov športnika, kot je to ustrezno rešeno na Nizozemskem, vendar je koalicijsko usklajevanje privedlo do sprejetega predloga.
  • Prvič v Sloveniji je tako športniku priznana posebnost njegovega statusa in dohodkov, ki so običajno časovno omejeni na okvir športne kariere športnika, ki v večini primerov ne presega 15 let.
  • V skladu z vizijo sindikata SPINS se je tudi pristopilo k ustanovitvi SINDIKATA ŠPORTNIKOV SLOVENIJE, ki bo formalno ustanovljen prihodnji teden. V ožji krog ustanoviteljev, se je že pritegnilo nekaj najvidnejših predstavnikov najbolj množičnih športnih panog v Sloveniji, kot so Marko Maravič iz košarke, Lah in Čuturič iz odbojke, Cvijič in Lapajne iz rokometa, itd.. V ta namen je bil na tiskovno konferenco povabljen tudi odbojkaš Gregor Lah, ki je na primeru spora z odbojkarsko zvezo Slovenije prikazal potrebo po krovni sindikalni organizaciji.
  • Sindikat bo v prihodnosti reprezentativno predstavljal vse registrirane športnike iz Slovenije in bo tako imel dejavno vlogo pri kreiranju športne in delovne zakonodaje ter predstavljanju in zastopanju interesov športnikov proti posameznim klubov in njihovim nacionalnim panožnim zvezam. Eden od glavnih ciljev novega sindikata bo med drugim ustanovitev neodvisne nacionalne arbitraže, ki naj bi bila predvidena tudi v novem zakonu o športu in ki bi imela pristojnost za odločanje v vseh sporih, kjer športniki znotraj svoje panoge nimajo takšne arbitraže. Delovanje sindikata bo obsegalo tudi zahtevo po zaščiti osnovnih pravic in dolžnosti, ki jih bo morala vsebovati vsaka pogodba, sklenjena med športnim klubom in športnikom. Podrobneje bo delovanje sindikata športnikov predstavljeno na tiskovni konferenci, ki bo sklicana prihodnji teden.
  • Predsednik Sindikata SPINS je glede finančne discipline prvoligašev v nogometu omenil še vedno trajajoče stanje finančne nediscipline v nekaterih klubih v Sloveniji, še posebej pa izpostavil NK Muro in NK Olimpijo, poleg že dalj časa kritičnih Dravograda in Ljubljane. Predvsem NK Mura, kot aspirant za prvaka, nekaterim igralcem še ni izplačala niti novembrske plače.
  • Predstavljen je bil tudi nov spletni portal sindikata SPINS, ki bo začel delovati že ta teden na naslovu www.spins-sindikat.si . Na koncu je bil predstavljen tudi novi sponzor sindikata SPINS Paam Auto oziroma Daemobil d.o.o., ki preko svojih prodajnih artiklov nudi izdatne popuste za člane sindikata.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji