Novice

< nazaj

S celostnim pristopom do uspešne kariere nogometaša/-ice

Datum: 3.4.2019
Svetovno združenje športnikov, World Players Association, je v sodelovanju s svetovnim združenjem nogometnih sindikatov FIFPro in številnimi športnimi organizacijami ter strokovnjaki, ki predstavljajo glas, ščitijo pravice in usmerjajo razvoj športnikove osebnosti, v Amsterdamu, organiziralo tretjo globalno konferenco na temo celostnega razvoja športnikov. Dogodek, ki sta se ga aktivno udeležila tudi predstavnika SPINS, je vsebinska nadgradnja srečanj, ki sta se v letih 2015 in 2017 zgodili v Melbournu in Parizu.

Namen konference je v prvi vrsti izmenjava znanj, pozitivnih praks in izkušenj ter izpopolnjevanje strokovnih znanj v obliki delavnic ali intervjujev. Svoje znanje in izkušnje bodo k temu prispevali mnogi nekdanji profesionalni športniki, strokovnjaki s področja medicine športa, psihologije športa, upravljanja s človeškimi viti, menedžmenta na področju športa in mnogi drugi. Izmed mnogih vsebin se je več kot 100 slušateljev iz 45 držav sveta podrobneje spoznalo s ščitenjem temeljnih pravic otrok; obdobjem tranzicije športnika/-ce; obravnavanjem mlajših generacij športnikov; načrtovanjem obdobja po končani športni karieri in s tem povezanimi kognitivnimi vzorci; različnimi komunikacijskimi in motivacijskimi metodami; itn,
 
”Programi celostnega razvoja športnikov” (angl.: Player Development Program), kot smo jih poimenovali, so skupek mnogih dejavnosti (izobraževanje, strokovno usposabljanje, izpopolnjevanje; razvoj osebnosti na športnih površinah in izven njih; prehod v obdobje po končani športni karieri; finančno svetovanje in opismenjevanje; veščine komuniciranja; pomoč in nasveti psihologov; usmerjanje in pomoč pri iskanju zaposlitve; izdelava osebne blagovne znamke/ itn.), ki jih pod tem naslovom, v okviru svojih dejavnosti, najpogosteje izvajajo sindikati na področju športa ali združenja športnikov na nacionalni ravni.

Osnovna celica delovanja programov celostnega razvoja športnikov so tako imenovani »Usmerjevalci osebnega razvoja športnika« (angl.: Player Development Manager), ki ”sledijo” športniku, skrbijo za njegovo dobro počutje, mu pomagajo pri pomembnih odločitvah, ga usmerjajo, mu svetujejo, ali morda z njim sklenejo prijateljsko vez. Športniku poleg osebne rasti in urejenega zasebnega življenja to največkrat prinese tudi boljše športne rezultate.

Začetek razvoja programov celostnega razvoja športnikov, z izjemo nekaterih držav EU, ne sega daleč v preteklost. V Sloveniji so kljub nekaterim dejavnostim, ki jih z dobrimi rezultati v praksi, že izvaja Sindikat športnikov Slovenije, takšne vsebine novost. Poleg peščice evropskih držav (Anglija, Škotska, Irska, Francija in Danska) so programi mnogo bolj razviti v okviru profesionalnih sistemov tekmovanj v Združenih državah Amerike, Avstralije in Nove Zelandije.

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji