Novice

< nazaj

Nasilje nad nogometaši

Datum: 15.3.2011

Nikola Nikezić in Sreten Sretenović razkrivata osupljivo izkušnjo iz Rusije, kjer so jima za prekinitev pogodbe grozili, Nikezića pa celo pretepli. Zdaj zahtevata pravico na FIFA in UEFA.

Črnogorski nogometaš Nikola Nikezić, pred leti najboljši strelec 1. SNL, je razkril, kako so ga v Rusiji, kjer si je služil kruh pri klubu Kuban Krasnodar, brutalno pretepli, ker ni želel prekiniti podpisane pogodbe. Nekdanji nogometaš Domžal in Gorice bi moral v Rusiji ostati do leta 2012, a se je na koncu vendarle uklonil in po pretepu v trenerjevi pisarni pristal na predčasno slovo od Krasnodarja.

"Marca 2010 sem s Kubanom podpisal dvoletno pogodbo in klubu pomagal do napredovanja v prvo rusko ligo. Nato so mi vodilni ljudje dejali, da me ne potrebujejo več in mi ponudili prekinitev pogodbe. Še prej so me, medtem je ekipa odšla na priprava, pustili, da sem dva meseca treniral sam, brez trenerja, celo brez žoge. Prekinitev pogodbe sem zavrnil in zahteval, naj me prodajo nekam drugam. Marca letos sem bil nato povabljen na sestanek v klubske prostore, kjer sem še enkrat več zavrnil predlog po prekinitvi pogodbe. Nato pa se je začelo," pojasnjuje zbegani, predvsem pa prestrašeni Nikezić, ki je v 1. SNL odigral 54 tekem in zabil 32 golov.

"V sobo sta prišla dva orjaka in me začela silovito pretepati. Grozila sta mi, da me bosta pohabila, če ne bom podpisal dogovora o predčasni prekinitvi pogodbe. Vse skupaj je trajalo okoli 20 minut, medtem sta izvlekla pištoli. Potem sem se počutil povsem brez moči, bil sem uničen. In na koncu sem raje podpisal papirje, kajti vedela sta celo kje živim in še nekatere druge podrobnosti, ki sta jih lahko dobila le od ljudi iz kluba. Po premisleku sem se odločil vložiti pritožbo, odločil sem se, da bom šel do konca. Toda ne pri ruski zvezi, saj ne verjamem v njeno poštenost. Zato sem se pritožil pri UEFA in FIFA," je še pristavil 29-letnik, ki je v svoji karieri igral tudi za francoski klub Le Havre.

In to ni osamljen primer. Tudi Sreten Sretenović, srbski branilec Olimpije, je bil s Kubanom prisiljen prekiniti pogodbo. Tudi njega sta v to prislila dva krepka moška, ki ju pred tem nikoli ni videl. Toda za razliko od Nikezića, ki je zaradi prekinitve pogodbe ostal brez 250.000 evrov, kolikor bi jih prejel po pogodbi, je Sretenović s podpisom pristal tudi na to, da bo klubu kot nadomestilo za prekinitev pogodbe plačal 60.000 evrov! Poleg tega, da je zaradi predčasne prekinitve pogodbe izgubil 300.000 evrov, je moral torej iz svojega žepa plačati še dodatnih 60.000! Absurd brez primera, ki pa je zdaj vendarle dobil svoj prostor tudi v medijih.

Iz Kubana, ki mu predsednikuje guverner regije Krasnodar Kraj Aleksander Tkačjov, Nikezićeve trditve označujejo za laž, a če se bo izkazalo, da je njegova zgodba resnična, potem bo to vsekakor velika sramota tako za klub kot tudi ruski nogomet, ki mu je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) podelila organizacijo svetovnega prvenstva 2018. Vse skupaj je še toliko huje, ker to menda sploh ni edini takšen primer v Rusiji. Grožnje nogometašem naj bi bile na vzhodu, kjer nogometašem in trenerjem menda pod mizo pogosto plačujejo kar "v kovčkih", nekaj vsakdanjega, Nikezić in Sretenović se od številnih drugih razlikujeta le, ker sta o vsem skupaj spregovorila javno. Pri iskanju pravice pri FIFA in UEFA jima bo pomagal sindikat SPINS (oba sta njegova člana), ki je za pomoč zaprosil tudi mednarodno organizacijo FIFPro
(vir: Nogomania)

V sindikatu SPINS v zadnjih nekaj letih opažamo naraščajoč trend izsiljevanja in mobinga v slovenskih nogometnih klubih, ki se mora izkoreniniti, da se kdaj ne bi zgodilo podobno, kot tokrat v Rusiji. Primere šikaniranja in pritiskov na igralce najdemo skoraj pri vseh nogometnih klubih v 1. SNL: izpostavili bi predvsem NK Celje (Režonja, Puš, Dvorančič, Sacripanti, Šarič in nazadnje Beršnjak), FC Koper (Petričevič), NK Olimpijo (Rakovič in Prašnikar) ter NK Maribor (Džinič)! Pozivamo pristojne organe, NZS in OKS, da resno pristopijo k obravnavi katerekoli prijave diskriminacije in prisiljenja zoper športnike, saj je to edini način, da zavarujemo športnike in ugled športa, ki ga le ta uživa v Sloveniji.

Posnetek izjave Nikole Nikeziča na YouTube ...

SPINS
Foto:
arhiv

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji