Novice

< nazaj

Nogometaša z znaki pretresa možganov takoj odstranite iz igrišča

Datum: 4.2.2019
Resna poškodba možganov nogometaša na Azijskem pokalu, ki se je zgodila pretekli petek nakazuje na pomembnost kampanje, v sklopu katere FIFPro izobražuje profesionalne nogometaše o resnosti poškodbe pretresa možgonov.
 
Med četrtino finala med Avstralijo in Združenimi arabskimi emirati (ZAE) je Fares Juma Al Saadi doživel trk z igralcem nasprotne ekipe, kar je pri kapetanu ZAE povzročilo kar nekaj ključnih simptomov pretresa možganov, vključno s pomanjkanjem moči za ublažitev padca, nenavadno lego rok in očitno izgubo zavesti.
 
Kljub temu so nogometašu še vedno dovolili vrnitev na igrišče, kjer se je nekajkrat spotaknil, preden so ga soigralci odstranili iz igre.
 
Pretres možganov je resna poškodba, pri kateri je potrebno ustrezno ukrepati, da bi preprečili dolgoročne učinke na zdravje, kot so depresija, utrujenost ali glavoboli.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je s pomočjo strokovnjakov medicine, zato izdalo napotilo vsem nogometašem o tem, kako ukrepati, ko pride do suma poškodbe možganov:
 
- Prepoznajte pretres možganov pri soigralcu ali igralcu nasprotne ekipe;
- Znake oškodbe takoj sporočite trenerju in medicinskem osebju;
- Igralca tako odstranite iz igre oziroma igrišča. 

Tudi sindikat SPINS bo v mesecu marcu, v sklopu rednih obiskov klubov 1. in 2. SNL, izvedel kampanjo o ozaveščanju, o ukrepih in preprečevanju te resne in v nogometu dokaj pogoste poškodbe.

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji