Novice

< nazaj

Odslej obvezna uporaba enotne pogodbe o igranju nogometa

Datum: 2.10.2018
Dolgoletna prizadevanja sindikata SPINS so z uvedbo enotne pogodbe o igranju nogometa v Sloveniji končno dosežena. Omenjena pogodba, ki je nogometnim klubom na voljo v delovnopravni in civilnopravni različici, tudi po zaslugi sindikata, na primeren način ščiti statusne pravice nogometašev.

V okviru socialnega dialoga v nogometu med relevantnimi deležniki (igralci, klubi, lige in nacionalne zveze) so se izoblikovali osnovni kriteriji in zahteve, ki morajo biti vsebovani v pogodbah med nogometnimi klubi in igralci, z namenom, da se poenoteno uredijo pogodbena razmerja med pogodbenimi strankami. 

V zvezi z navedenim je Izvršni odbor NZS na svoji seji dne 19. junija 2018 sprejel sklep o implementaciji enotne pogodbe o igranju nogometa za vse profesionalne pogodbe med nogometnimi klubi, ki nastopajo v tekmovanjih NZS in profesionalnimi igralci nogometa. 

Enotna pogodba o igranju nogometa vsebuje vse bistvene vsebine, ki jih zahteva UEFA in ki posledično pripomorejo k zagotovitvi varnega ter stabilnega okolja v katerem delujejo nogometni klubi in nogometaši. Pogodbo morajo od 1. julija 2018, pri sklepanju pogodb z igralci, obvezno uporabljati vsi klubi, ki z nogometaši sklepajo profesionalne pogodbe, ne glede na rang tekmovanja v katerem nastopajo. 

V skladu z Zakonom o športu (ZSpo-1) se delo v športu lahko opravlja na podlagi civilnopravne pogodbe ali delovnopravne pogodbe, zato je v primerih, ko sta nogometni klub in igralec soglasna, da sklepata delovno razmerje, v skladu z določili ZSpo-1 in Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) pripravljena ustrezno prilagojena oblika enotne pogodbe o igranju nogometa.
Obstoječe pogodbe med nogometnimi klubi in igralci morajo biti usklajene z enotno pogodbo o igranju nogometa do 1. julija 2019. 

Na spodnjih povezavah sta obe, civilnopravna in delovnopravna različica, enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa:

1. CIVILNOPRAVNA RAZLIČICA

Vzorec enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa​
Professional football contract

2. ​DELOVNOPRAVNA RAZLIČICA (POGODBA O ZAPOSLITVI)

Vzorec enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa   ​
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji