Novice

< nazaj

Ogrožen začetek sezone 2008/09?

Datum: 19.6.2008

Pri Sindikatu poklicnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) so memorandum o soglasju med Združenjem 1. SNL (ZNPL) in Spinsom, ki so ga pripravili pri ZNPL, označili za invalidnega.

Memorandum o soglasju, ki naj bi vseboval obvezne in priporočene sestavine profesionalne nogometne pogodbe, je invaliden, saj ne predvideva nobenih sankcij in je le slaba kopija minimalnih zahtev Mednarodne nogometne zveze (UEFA) in Pravilnika o statusu in registraciji NZS, ki pa je pred temeljito revizijo, menijo pri Spinsu.

''Z združenjem smo se več kot leto in pol pogovarjali o členih in izhodiščih enotne pogodbe, zato pri Spinsu predlaganega memoranduma ne moremo podpisati namesto enotne pogodbe, saj o tem nismo nikoli govorili. Poleg tega memorandum ni nobena bližnjica k enotni pogodbi, je le ovira k pravni gotovosti in varnosti,'' je dejal predsednik SPINSA Dejan Stefanović, poleg tega pa dodal, da memoranduma niti ne morejo podpisati, saj jih zavezuje sklep o začetku stavke iz 22. maja 2008.

''Naše zahteve so jasne; v prvi vrsti se mora nogometašem zagotoviti izraba neprekinjenega dopusta (brez kakršnih koli klubskih obveznosti) med dvema tekmovalnima letoma v skupni dolžini najmanj 14 dni, kar smo dosegli. Medtem ko o enotni pogodbi v skladu z zahtevami Mednarodne (FIFA) in Evropske nogometne zveze (UEFA), ter uvedbi Garancijskega sklada 1. SNL, kjer bi bili dohodki nogometašev primerno zaščiteni pred morebitno plačilno nesposobnostjo klubov 1. SNL, v memorandumu ni govora,'' je še pojasnil Stefanović in dodal, da se v memorandumu lahko urejajo ostala razmerja med Spinsom in ZNPL, ne pa osnovne pravice igralcev.

Pogajanj z združenjem ni

''V skladu z zakonom o stavki bi se morali obe strani dogovarjati, a lahko zatrdim, da trenutno z združenjem ne potekajo nobena pogajanja. Pri Spinsu bi se radi pogovarjali oziroma se že, a le s posameznimi klubi, ki si želijo urediti razmerja. V bistvu delamo s posameznimi klubi tisto, kar bi morali najprej uskladiti z ZNPL, zato je več kot očitno, da združenje ne opravlja svoje vloge in mu očitno ni v interesu, da se zadeve uredijo,'' meni Stefanović, ki pravi, da v Spinsu dnevno prejmejo številne klice predstavnikov prvoligaških klubov glede členov pogodb, ki jih sklepajo z igralci: ''Zato sklepamo, da ostajata interes in želja klubov, da pride do enotne pogodbe in določene pravne varnosti. Je pa res, da individualni pogovori s posameznimi klubi ne morejo nadomestiti pogovorov z združenjem ZNPL.''

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji