Novice

< nazaj

Pritožba francoskih športnikov na Evropsko komisijo

Datum: 21.11.2016
Leta 2015 je francoska vlada potrdila nov zakon, s katerim je izključila vse poklicne športnike iz okvira nacionalne zakonodaje, ki se navezuje na področje pogodb o zaposlitvi za določen čas.
 
Francoska vlada je v izjavi za javnost navedla, da so bila pred sprejetem omenjenega dokumenta predhodno opravljena posvetovanja z vsemi zainteresiranimi deležniki na področju športa (delodajalci in delojemalci). Vendar pa temu ni bilo tako. Najmočnejši sindikat na področju športa, Sindikat profesionalnih nogometašev v Franciji (UNFP), v katerega je včlanjeno več kot 95 odstotkov profesionalnih nogometašev v Franciji, svojega strinjanja z odločitvijo parlamenta ni podal.
 
Tako je sindikat UNFP, skupaj s sindikati drugih športnih panog, vložil pritožbo na Evropsko komisijo, saj je nova zakonodaja v nasprotju s pravom Evropske unije. Komisija je pred kratkim potrdila, da je pritožbo prejela in jo dala v postopek preiskave.
 
Naj povemo, da je leta 1999 Evropski svet sprejel direktivo o delu za določen čas, katere prvotni namen je bil uveljaviti okvirni sporazum o pogodbah za določen čas. Vsaka izmed držav članic EU je tako zavezana k upoštevanju in izvajanju določb v okviru te direktive.
 
Direktiva ureja omejeno obdobje dela (v večini držav 2 ali 3 leta) v okviru pogodbe za določen čas in prehod na pogodbo o delu za nedoločen čas ter navaja pogoje za države članice EU, ki od te direktive odstopajo. V nogometu to pomeni, da se morajo v primeru podaljševanja pogodb, ki so daljše od predvidenega obdobja, le te spremeniti v pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Da bi se izognili takšnim primerom, lahko deležniki na področju športa sklenejo dogovor, ki bo omogočal odmik od veljavne direktive in nacionalnih zakonodaj. Deležniki lahko na ta način preprečijo zakonsko predviden prehod na pogodbe za nedoločen čas.
 

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji