Novice

< nazaj

Klubi ne spoštujejo pogodb

Datum: 23.8.2013
Združenje FIFPro opozarja na popolno pomanjkanje spoštovanja pogodb. Med trenutnim prestopnim rokom so se pojavili številni primeri, ki dodobra ponazarjajo dejstvo, da pogodb in pogodbenih stabilnosti v mnogih državah ne jemljejo resno.
 
Tako FIFA kot FIFPro vztrajata, da je pogodbe treba spoštovati. Po mnenju združenja FIFPro so tako klubi kot igralci dolžni ravnati v skladu s pogodbo od trenutka, ko je bila ta podpisana, do trenutka njene prekinitve. A pri združenju FIFPro so ugotovili, da v nogometnem svetu obstaja popolnoma drugačen pogled na spoštovanje pogodb – še posebej s strani klubov. Ti govorijo o spoštovanju pogodb samo tedaj, ko imajo od tega koristi: če klubu želijo kupiti igralca, imajo odprte vse možnosti,  “spoštovanje pogodb” pa začnejo omenjati šele tedaj, ko morajo igralca prodati.
 
Direktorji klubov in trenerji brez sramu govorijo o načrtovanih nakupih in ciljnega igralca celo imenujejo, pa čeprav je pogodba, ki jo je ta podpisal z drugim klubom, še vedno veljavna. Njihova dejanja so pravzaprav spodbujanje drugih klubov (in s tem tudi igralcev), da pogodb ne spoštujejo. Spet drugi direktorji klubov izražajo svoje veselje ob prihodu novega igralca in dodajajo, da je glavni razlog za njihovo zadovoljstvo dejstvo, da bodo istega igralca v bližnji prihodnosti lahko prodali z velikim dobičkom in za velike vsote denarja. Jasno je, da taki direktorji nimajo niti kančka namena spoštovati kakršnih koli pogodb.
 
Hkrati pa teisti direktorji besnijo, ko igralec izjavi, da želi pogodbo izpolniti do konca in da noče biti predmet milijonskih prestopov ali predčasno razveljaviti pogodbe. Po navadi na igralca pritiskajo na različne načine:
·      Igralec ne sme trenirati s svojo ekipo – samo individualno ali z drugimi podobno izobčenimi igralci.
·      Igralec na tekmah ni del ekipe.
·      Igralca premestijo v mladinsko ekipo ali med rezerve.
·      Igralec preneha prejemati plačo.
 
Na tovrstne načine poskušajo nogometašu pokazati, da bo ponovno standardni član ekipe samo v primeru, da privoli bodisi v prestop bodisi v podaljšanje ali prekinitev pogodbe. Gre za čisto izsiljevanje.
 
FIFPro je prejel številne pritožbe igralcev iz praktično vseh držav: slabe prakse niso omejene samo na specifične regije, temveč so skupni imenovalec številnih držav: v Nemčiji, na Nizozemskem, v Črni gori, Španiji in drugje. Edina pozitivna pobuda prihaja iz Rusije, kjer je nacionalna nogometna zveza na vztrajanje ruskega Sindikata profesionalnih nogometašev PSFT vpeljala novo uredbo, ki v času treniranja prepoveduje vsakršno diskriminacijo igralcev, na primer: popolnoma neupravičeno nalaganje dolgih treningov (ki ne ustrezajo zdravstvenim kriterijem), treniranje brez žog, treningi, ločeni od treningov prve ekipe ali kluba ter dolgotrajna prepoved treniranja. Da bi preprečili tovrstne neenakosti, bi morale ruskemu vzoru slediti vse druge nacionalne zveze.
 
Na žalost obstajajo tudi klubi, ki na svoje igralce gledajo kot na predmete, ki jih lahko uporabijo in po uporabi zavržejo oziroma odpustijo, če ti ne igrajo dobro na več zaporednih tekmah. Klubi, ki odpuščajo igralce, ignorirajo dejstvo, da je v nogometnih pogodbah zajeta pravna zaščita, kot je določeno v Pravilniku FIFA o statusu in prestopih igralcev (FIFA Regulations for the Status and Transfer of Players –RSTP). FIFPro je bil obveščen tudi o primeru igralca, ki je bil odpuščen nekaj mesecev po tem, ko mu je klub zaradi dobrih nastopov pogodbo podaljšal. Oportunizem je očitno pomembnejši od spoštovanja pogodb.
 
Tudi v Sloveniji smo priča številnim kršitvam pogodb s strani slovenskih klubov. Naj omenimo samo primer Gregorja Režonje in NK Celja, ki je igralca diskriminiral na več načinov. Režonja najprej ni smel na priprave, nato pa so ga skušali prisiliti v sporazumno prekinitev sodelovanja. Ker klubu Režonje ni uspelo prisiliti v prekinitev pogodbe, ga je klub kaznoval z 81.000 evri denarne kazni, kar je bil več kot 40-kratnik njegove mesečne plače. Režonja je s pomočjo sindikata SPINS vložil tožbo na delovno sodišče za ugotovitev obstoja delovnega razmerja, v letošnjem letu pa je višje sodišče v celoti potrdilo sodbo, tako da je zadeva pravnomočna in je klub do Režonje dokončno dolžan izpolniti svoje obveznosti.
 

Strokovna skupina FIFPro
Združenje FIFPro izjavlja, da je treba številne probleme, povezane z obstoječim sistemom prestopov igralcev obravnavati skrbno in resno. V ta namen je ustanovilo strokovno skupino, ki bo preučila in zagotovila potrebna priporočila glede prestopov igralcev, okrepila dobro prakso njihovega vodenja, uveljavila učinkovit sistem in zmanjšala število sporov. Skupina se bo prvič srečala 16. septembra, rezultate svojih aktivnosti pa bo predstavila že decembra 2013.

Ostale novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

Sorodne novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

 • Objavljen prvi del analize raziskave v okviru projekta 'Mind the Gap'
  27.8.2019

  Objavljen prvi del analize raziskave v okviru projekta 'Mind the Gap'

  Raziskovalci z Univerze v Bruslju so opravili prvi del analize podatkov, v okviru mednarodnega projekta oziroma raziskave ”Mind the Gap"

Sponzorji