Novice

< nazaj

FIFPro opozarja nogometaše na nepravilnosti v Srbiji

Datum: 6.1.2017
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro opozarja vse profesionalne nogometaše, naj v tem prestopnem obdobju ne podpisujejo pogodb s srbskimi klubi, saj se tamkajšnje razmere za igranje slabšajo.
 
Analiza podatkov zadnje raziskave, ki jo je objavilo združenje FIFPro kaže, da je 68% nogometašev v Srbiji ne prejema mesečnih plačil pravočasno, kar 89% nogometašev pa je bilo proti plačilu odškodnine prisiljenih v prestop v klub za katerega trenutno nastopajo.
 
Srbska nogometna zveza je nedavno naredila nerazumljivo potezo, kjer je zavrnila ključne arbitre v senatu, ki odloča v sporih med nogometaši in klubi, kar pomeni še manj možnosti za pošteno in neodvisno obravnavo sporov nogometašev. Po pravilih FIFA mora biti namreč v senatu oziroma arbitraži za reševanje sporov enako število arbitrov, ki jih imenujejo predstavniki igralcev in predstavniki klubov na drugi strani.
 
Srbska nogometna zveza je po nerazumljivi potezi, izključitvi arbitrov, ki jih je imenoval sindikat profesionalnih nogometašev Srbije SPFN, v senat kot predsednika in podpredsednika imenovala posameznika, ki sta tesno povezana z nogometnima kluboma Crvena zvezda in Partizan. In ravno glas teh dveh predstavnikov arbitražnega senata največkrat odloča v sporih.
 
Srbska nogometna zveza je prav tako povišala znesek, ki ga morajo igralci plačali v primeru začetka postopka proti klubom in odločila, da se vsi odprti primeri vrnejo na začetno stopnjo odločanja, po novi sestavi arbitraže.
 
Generalni sekretar FIFPro Theo van Seggeln pravi, da je to zelo očitna kršitev temeljnih pravic nogometašev v Srbiji, ki dejansko nastopajo v ”brezpravnem” okolju. ”Pozivamo Nogometno zvezo Srbije, da nemudoma prekliče svojo odločitev. Dokler se trenutne razmere ne uredijo, odsvetujemo vsem nogometašem, da podpisujejo pogodbe s klubi iz Srbije,” dodaja van Seggeln.
 
Sindikat profesionalnih nogometašev v Srbiji SPFN je v času svojega obstoja obravnaval kar 250 primerov, ki so končali na arbitraži. Predsednik sindikata Mirko Poledica pravi, da ima nogometaš, ki podpiše pogodbo v Srbiji 50 odstotkov možnosti, da zaključi na sodišču. ”Zato je neodvisna in nepristranska arbitraža v nogometu nujna. Pred spremembo, ki jo je nepričakovano izvedla zveza, je ta delovala učinkovito,” dodaja Poledica.

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji