Novice

< nazaj

Nogometaši kot Plaku potrebujejo boljšo zaščito

Datum: 29.8.2016
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je v primeru Plaku pozdravilo odločitev športnega razsodišča v Lozani CAS.
 
O primeru ”grozljivega ravnanja”, kot navaja CAS v svoji odločitvi, kluba Slask Wroclaw, s profesionalnim nogometašem Sebinom Plakujem, smo že pisali. Zdaj je primer dobil epilog še na sodišču, ki je potrdilo obtožbe igralca in mu odobrilo prekinitev pogodbe s poljskim prvoligašem.
 
Za svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je odločitev CAS le potrditev teženj, da so pojavi kot je izolacija nogometašev, individualno treniranje, nadlegovanje in nasilje nad njimi dovolj tehten razlog, da ima športnik pravico do enostranske prekinitve pogodbe.
 
Dejan Stefanović, predsednik SPINS in član izvršnega odbora FIFPro je  strogo obsodil ravnanje poljskih klubov in dejal, da je potrebno nadlegovanje in nasilje nad nogometaši izkoreniniti. ”Občudujem vztrajnost Plakuja, a na žalost njegov primer na Poljskem ni bil osamljen. Tudi v ostalih klubih so se dogajale mnoge nepravilnosti, ki pa nikoli niso dosegle sodnih dvoran. V primeru Plaku je nogometaš doživel šest grozovitih mesecev, ki vsekakor lahko vplivajo na njegovo nadaljnjo kariero. Klub pa zdaj bremenijo le ”manjše” finančne posledice,” dodaja Stefanović.
 
CAS je nogometnemu klubu Wroclaw odredil plačilo 5000 Švicarskih frankov, kot prispevek za pokritje stroškov v arbitražnem postopku. Poleg tega je naložil arbitražni komisiji poljske nogometne zveze, da odloči o višini odškodnine omenjenemu nogometašu. Naj omenimo, da je pred enim letom, v enaki odločitvi ta arbitraža odločila, da klub ni bil v prekršku.

Ostale novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

Sorodne novice

 • Hakeem al-Araibi izpuščen iz zapora na Tajskem
  12.2.2019

  Hakeem al-Araibi izpuščen iz zapora na Tajskem

  Hakeem al-Araibia so včeraj izpustili in izročili avstralskim oblastem.

 • Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi
  4.7.2018

  Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi

  Profesionalni nogometaši v vzhodni Evropi so v pričakovanju boljše zaščite statusnih pravic, zahvaljujoč novi direktivi Evropske unije, ki jim omogoča, da uveljavljajo pravice zaposlovanja običajnega delavca, namesto samozaposlenega posameznika.

 • FIFPro: odločitev v primeru Guerrero
  4.6.2018

  FIFPro: odločitev v primeru Guerrero

  FIFPro pozdravlja odločitev sodišča, ki je perujskemu nogometašu Paolu Guerreri omogočila igranje za svojo reprezentanco na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Rusiji.

 • Rok Elsner preko sindikata SPINS izterjal zaostale obveznosti
  18.1.2017

  Rok Elsner preko sindikata SPINS izterjal zaostale obveznosti

  Izmed mnogih primerov v zadnjem obdobju izpostavljamo le enega, ko je SPINS pomagal pri izterjavi zaostalih pogodbenih obveznosti, ki jih je pri igranju na Kitajskem utrpel dolgoletni član sindikata Rok Elsner.

 • CAS: arbitraže v športu morajo biti popolnoma neodvisne
  24.8.2016

  CAS: arbitraže v športu morajo biti popolnoma neodvisne

  Športno razsodišče CAS v Lozani je pred dobrim tednom razsodilo v prid ruskemu sindikatu profesionalnih nogometašev in trenerjev PSFT, ki se je nanj obrnilo zaradi sestave arbitraže v nogometu in (ne)odvisnosti njenih članov.

Sponzorji