Novice

< nazaj

Ekskluzivno: zvezdniki o življenju profesionalnega nogometaša

Datum: 7.5.2018
Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Harry Kane, Leonardo Bonucci in Lieke Martens so svetovenmu združenju nogometnih sindikatov FIFPro zaupali podrobnosti o življenju profesionalnega nogometaša in v en glas poudarili, da prav vsi nogometaši vsaj enkrat v svoji karieri potrebujejo strokovno pomoč in podporo, ki jo lahko nudi le primerno usposobljeno in izobraženo osebje.
 
Branilec nogometnega klube AC Milan in reprezentant Italije, Bonucci je dejal: "Naš cilj je pomagati tistim manj srečnim oziromka tistim, ki pomoč potrebujejo."
 
Na dejstvo, da večina igralcev nastopa v negotovih, slabo plačanih pogojih, kar je  nazorno pokazala tudi raziskava FIFPro iz leta 2016, ki je zajela vzorec skoraj 14.000 profesionalcev, je zvezdnik Real Madrida Ronaldo dodal: »Sindikat lahko resnično pomaga tistim igralcem, ki v svoji karieri ne dobijo tistega, kar si želijo. "Svetovno združenje nogometnih sidnikatov FIFPro ponuja nogometašem prilagojene storitve, kot so nasveti za pravno svetovanje in načrtovanje poklicne poti, prek globalne mreže 63 povezanih sindikatov. Tudi SPINS je v zadnjih letih začel aktivno razvijati programe »celostnega razvoja športnikov / nogometašev«, ki so skupek mnogih dejavnosti (izobraževanje, strokovno usposabljanje, izpopolnjevanje; razvoj osebnosti na športnih površinah in izven njih; prehod v obdobje po končani športni karieri; finančno svetovanje in opismenjevanje; veščine komuniciranja; pomoč in nasveti psihologov; usmerjanje in pomoč pri iskanju zaposlitve; izdelava osebne blagovne znamke/ itn.) in jih pod tem naslovom, v okviru svojih dejavnosti, najpogosteje izvajajo sindikati na področju športa ali združenja športnikov na narodni ravni.
 
Osnovna celica delovanja programov celostnega razvoja športnikov so tako imenovani »Usmerjevalci osebnega razvoja športnika« (angl.: Player Development Manager), ki 24/7 ”sledijo” športniku, skrbijo za njegovo dobro počutje, mu pomagajo pri pomembnih odločitvah, ga usmerjajo, mu svetujejo, ali morda z njim sklenejo prijateljsko vez. Športniku poleg osebne rasti in urejenega zasebnega življenja to največkrat prinese tudi boljše športne rezultate.
 
Ta film je bil javnosti predstavljen 1. maja 2018, tako da sovpada z mednarodnim dnevom delavcev. Nogometaši so tudi delavci.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi
  4.7.2018

  Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi

  Profesionalni nogometaši v vzhodni Evropi so v pričakovanju boljše zaščite statusnih pravic, zahvaljujoč novi direktivi Evropske unije, ki jim omogoča, da uveljavljajo pravice zaposlovanja običajnega delavca, namesto samozaposlenega posameznika.

 • FIFPro: odločitev v primeru Guerrero
  4.6.2018

  FIFPro: odločitev v primeru Guerrero

  FIFPro pozdravlja odločitev sodišča, ki je perujskemu nogometašu Paolu Guerreri omogočila igranje za svojo reprezentanco na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Rusiji.

 • Nosečnost v ženskem nogometu
  15.5.2018

  Nosečnost v ženskem nogometu

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je izrazilo močno nestrinjanje z nedavno odločitvijo venezuelskega nogometnega razsodišča, da ima klub pravico odpustiti nogometašico, ker je zanosila.

 • Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero
  15.5.2018

  Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero

  FIFPro poziva k nujnemu srečanju s predstavniki svetovne nogometne zveze FIFA, potem ko je bil nogometaš Paolo Guerrero suspendiran za obdobje 14 mesecev...

 • Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro
  14.5.2018

  Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro

  Redno skupščino evropske divizije je tokrat gostil Novi Sad, Srbija. V sklopu kongresa je bila organizirana tudi dobrodelna nogometna tekma, med ekipama FIFPro in legendami NK Vojvodina iz Novega Sada.

Sponzorji