Novice

< nazaj

Izenačevanje statusnih pravic nogometašic in nogometašev po Evropi

Datum: 20.12.2017
Članice nizozemske ženske nogometne reprezentance so po vzoru nekaterih evropskih držav v zadnjem obdobju, dosegle nov dogovor o znatnem povečanju njihovih premij za nastope. Nogometašice so dogovor z nacionalno nogometno zvezo (KNVB) dosegle štiri mesece po zmagi na evropskem prvenstvu 2017. V procesu pogajanj jih je zastopal sindikat profesionalnih nogometašev VVCS.
 
"Imeli smo nekaj vročih razprav z KNVB, vendar smo veseli, da je na koncu prišlo do dogovora," je dejala Vivianne Miedema.
 
Direktor sindikata VVCS Louis Everard ni želel razkriti podrobnosti dogovora, a je dejal, da je sporazum nadgradnja sporazumov, ki so bili nedavno doseženi na Danskem, Norveškem in Švedskem.
 
Sporazum, katerega veljavnost je vezana do leta 2019, sestavljajo trije deli:
- določene premije za nastope na nacionalni ravni;
- nova shema bonusov za uspešnost in;
- nov dogovor o komercialnih dejavnostih.
 
Pred nekaj tedni smo prav tako pisali o dogovoru med Norveško nogometno zvezo, ki je s člani nogometne reprezentance sklenila dogovor, ki zagotavlja enako finančno nadomestilo za nastopanje za svojo državo, pri čemer bo moška ekipa finančno prispevala za žensko izbrano vrsto.
 
Norveška nogometna zveza je predvidela podvojitev zneska, namenjenega ženski izbrani vrsti, v okviru, katerega nemajhni delež predstavlja tudi prispevek moških igralcev, ki ga trenutno prejmejo iz naslova komercialnih dejavnosti, ki se izvajajo v okviru nacionalnih ekip.
 
Caroline Graham Hansen, članica norveške reprezentance, se je na družabnem omrežju Instagram zahvalila svojim moškim kolegom za donacijo. "Hvala, ker ste naredili ta korak za ženske športnice. Enaka obravnava in pomoč, nam bosta olajšali doseči naše sanje,” je napisala poleg fotografije moške ekipe.
 
Kot že omenjeno, so tovrsten dogovor dosegle tudi reprezentantke Švedske, s katerim svoje plače oziroma premije za nastopanje in pogoje treningov približujejo moški izbrani vrsti. Moški in ženske so imeli že v preteklosti podobne pogoje za treninge v okviru kampov, potovanj in hotelov, a je ta dogovor vsekakor korak naprej.
 
"Nogometašice so resnično zadovoljne s tem dogovorom, počutijo se veliko bolj priznane kot prej," je povedal Magnus Erlingmark, generalni sekretar sindikata nogometašev Spelarföreningen, ki se je pogajal v imenu nogometašic.
Ko že omenjamo sporazume, tudi Danska ni izjema. V skladu s štiriletnim sporazumom bodo finalistke zadnjega evropskega prvenstva koristile letno skupno okoli 4,4 milijona danskih kron (700 000 USD) v obliki mesečnih dodatkov, nagrad za tekmovanja in kritja zdravstvenega zavarovanja. Letni znesek je podoben tistemu, o katerem se je nedavno pogajala norveška ženska reprezentanca. Dogovor v okviru kolektivne pogodbe bo prav tako povzročil, da bo Danska zveza vlagala v kakovostnejšo opremo in usposabljanje ženske ekipe.
 
 "Zelo smo veseli, da je ta novi in znatno izboljšan dogovor zdaj sprejet," je povedala Pernille Harder, kapetanka danske ženske reprezentance. "To je zelo pomemben korak k razvoju ženskega nogometa na Danskem."
 
Kot zanimivost naj omenimo, da so na Irskem in Škotskem tovrstni dogovori že obstajali, a se predstavniki igralk prav tako pogajajo o izboljšanju vsebine obstoječih pogodb.
 
Na zadnje dogodke in dogovore sklenjene v evropskih državah so se pozitivno odzvale tudi članice slovenske nogometne reprezentance, s katerimi so predstavniki sindikata SPINS pregovorili v sklopu novoletnega srečanja NZS na Brdu. Podprle bodo vse nadaljnje pobude sindikata SPINS, ki si bo prizadeval za boljše delovne pogoje in statusne pravice ženskih igralk nogometa v Sloveniji.
 
Svoj komentar je dodala tudi Tjaša Tibaut, članica upravnega odbora SPINS, igralka ŽNK Olimpija in reprezentantka Slovenije: ”pozdravljam dogovore, ki so bili sklenjeni v nekaj državah EU. Upam, da bodo v prihodnosti tudi slovenske nogometašice deležne vsaj približno takšne podpore NZS in moških kolegov, s čimer bi bil dosežen velik napredek in podlaga za razvoj ženskega nogometa v Sloveniji.”
 

Ostale novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

Sorodne novice

Sponzorji