Novice

< nazaj

Nekdanji zvezdnik Liverpoola: pri osemnajstih bi podpisal karkoli

Datum: 26.2.2018
Ko je nekdanji zvezdnik nogometnega kluba Liverpool Vladimir Šmicer, pri osemnajstih letih podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, bi se strinjal s skoraj vsem, le da bi sledil svojim nogometnim sanjam.
 
Bogata nogometna kariera Smicerja se je začela in končala v lokalnem klubu Slavija Praga, zaznamovalo pa ga je predvsem šestletno obdobje v Liverpool FC, s katerim je dosegel vznemirljivo zmago proti AC Milanu, v finalu Lige prvakov, leta 2005. Igral je tudi v Franciji za Lens in Bordeaux.
 
Prvo profesionalno pogodbo so zanj pregledali starši. Na srečo ni imel težav s neizpolnjevanjem pogodbenih obveznosti, neprimernim odnosom ali brezvestnimi agenti. "Bolj ko se zavedam, s kakšnimi problemi se danes soočajo nogometaši, bolj vidim, kakšno srečo sem imel kot mlad nogometaš", je dejal Šmicer na obisku v pisarni FIFPro.
 
Šmicer spodbuja nogometaše v svoji državi, da se pridružijo češkemu sindikatu profesionalnih nogometašev (CAFH). Raziskave FIFPro namreč kažejo, da 33% nogometašev, ki igrajo na Češkem ne prejme plačil pravočasno, nekateri pa se celo soočajo s pritiskom in grožnjami o prekinitvi pogodbe.
 
Šmicer je dejal, da je v zadnjem desetletju značilna praksa v češkem nogometu, da se zamuja z izplačili, ali celo nad nogometaši izvaja tako imenovani mobing.
 
Šmicer je eden izmed ustanovnih članov sindikata CAFH, ki je bil ustanovljen leta 2011. Sindikat poskuša spremeniti ustaljeno dinamiko poslovanja v nogometu, pri čemer imajo klubi in nogometna zveza moč, nogometaši pa se borijo za svoje osnovne pravice.
 
"Ne želimo spremeniti vsega - še vedno imamo radi nogomet, to je lepa igra - želimo samo pošteno igro," je dejal Šmicer.
 
Sindikat CAFH prav tako spodbuja klube, da plačujejo stroške socialnega zavarovanja igralcev, saj jih ima 93% status samozaposlenih. Večina zasluži manj kot 2.000 evrov na mesec.
 
Nogometna zveza je z željo, da oteži delo sindikatu CAFH ustanovila celo svoj sindikat nogometašev. Nasprotovanje aktivnostim CAFH gre včasih tako daleč, da se morajo zaposleni srečati z igralci v restavraciji, ker jim klubi prepovedujejo vstop v garderobno, pravi Šmicer.
 
 "Težje je, bolj me delo motivira," je dejal Šmicer. "Vem, da bomo nekega dne zmagali v tej bitki."

Tukaj si lahko ogledate video, kjer Šmicer nagovarja mlade nogometaše.

Ostale novice

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

 • Odslej obvezna uporaba enotne pogodbe o igranju nogometa
  2.10.2018

  Odslej obvezna uporaba enotne pogodbe o igranju nogometa

  Dolgoletna prizadevanja sindikata SPINS so z uvedbo enotne pogodbe o igranju nogometa v Sloveniji končno dosežena.

 • FIFA FIFPro WORLD11 2018
  25.9.2018

  FIFA FIFPro WORLD11 2018

  Pri glasovanju za najboljšo enajsterico FIFA FIFPro World11 2018, je tudi tokrat sodelovalo nekaj več kot 25.000 profesionalnih nogometašev iz 65 držav sveta, med njimi tudi preko 400 nogometašev v Sloveniji, članov SPINS.

Sorodne novice

Sponzorji