Novice

< nazaj

Nekdanji zvezdnik Liverpoola: pri osemnajstih bi podpisal karkoli

Datum: 26.2.2018
Ko je nekdanji zvezdnik nogometnega kluba Liverpool Vladimir Šmicer, pri osemnajstih letih podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, bi se strinjal s skoraj vsem, le da bi sledil svojim nogometnim sanjam.
 
Bogata nogometna kariera Smicerja se je začela in končala v lokalnem klubu Slavija Praga, zaznamovalo pa ga je predvsem šestletno obdobje v Liverpool FC, s katerim je dosegel vznemirljivo zmago proti AC Milanu, v finalu Lige prvakov, leta 2005. Igral je tudi v Franciji za Lens in Bordeaux.
 
Prvo profesionalno pogodbo so zanj pregledali starši. Na srečo ni imel težav s neizpolnjevanjem pogodbenih obveznosti, neprimernim odnosom ali brezvestnimi agenti. "Bolj ko se zavedam, s kakšnimi problemi se danes soočajo nogometaši, bolj vidim, kakšno srečo sem imel kot mlad nogometaš", je dejal Šmicer na obisku v pisarni FIFPro.
 
Šmicer spodbuja nogometaše v svoji državi, da se pridružijo češkemu sindikatu profesionalnih nogometašev (CAFH). Raziskave FIFPro namreč kažejo, da 33% nogometašev, ki igrajo na Češkem ne prejme plačil pravočasno, nekateri pa se celo soočajo s pritiskom in grožnjami o prekinitvi pogodbe.
 
Šmicer je dejal, da je v zadnjem desetletju značilna praksa v češkem nogometu, da se zamuja z izplačili, ali celo nad nogometaši izvaja tako imenovani mobing.
 
Šmicer je eden izmed ustanovnih članov sindikata CAFH, ki je bil ustanovljen leta 2011. Sindikat poskuša spremeniti ustaljeno dinamiko poslovanja v nogometu, pri čemer imajo klubi in nogometna zveza moč, nogometaši pa se borijo za svoje osnovne pravice.
 
"Ne želimo spremeniti vsega - še vedno imamo radi nogomet, to je lepa igra - želimo samo pošteno igro," je dejal Šmicer.
 
Sindikat CAFH prav tako spodbuja klube, da plačujejo stroške socialnega zavarovanja igralcev, saj jih ima 93% status samozaposlenih. Večina zasluži manj kot 2.000 evrov na mesec.
 
Nogometna zveza je z željo, da oteži delo sindikatu CAFH ustanovila celo svoj sindikat nogometašev. Nasprotovanje aktivnostim CAFH gre včasih tako daleč, da se morajo zaposleni srečati z igralci v restavraciji, ker jim klubi prepovedujejo vstop v garderobno, pravi Šmicer.
 
 "Težje je, bolj me delo motivira," je dejal Šmicer. "Vem, da bomo nekega dne zmagali v tej bitki."

Tukaj si lahko ogledate video, kjer Šmicer nagovarja mlade nogometaše.

Ostale novice

 • Osebne stiske nemškega zvezdnika
  16.3.2018

  Osebne stiske nemškega zvezdnika

  Branilec Arsenala Per Mertesacker je v zelo osebnem intervjuju za Der Spiegel spregovoril o pritiskih igranja na vrhunski ravni, pred slovesom od nogometa pa si želi, da ne bi več zaigral za Arsenal.

 • Načrti o premostitvenem skladu tudi na Portugalskem
  2.2.2018

  Načrti o premostitvenem skladu tudi na Portugalskem

  Portugalski sindikat profesionalnih nogometašev SJPF je po vzoru nekaterih partnerskih sindikatov v EU, tudi SPINS, v parlament vložil predlog zakona, v okviru katerega bi nogometaši dobili možnost vplačevanja v ”premostitveni sklad".

 • UO SPINS potrdil vsebino enotne pogodbe za igranje profesionalnega nogometa v Sloveniji
  12.1.2018

  UO SPINS potrdil vsebino enotne pogodbe za igranje profesionalnega nogometa v Sloveniji

  Včeraj so na redni seji člani upravnega odbora SPINS potrdili vsebino predloga enotne pogodbe za igranje profesionalnega nogometa v Sloveniji in izhodišč za pripravo kolektivne pogodbe o igranju nogometa v Sloveniji.

 • Izenačevanje statusnih pravic nogometašic in nogometašev po Evropi
  20.12.2017

  Izenačevanje statusnih pravic nogometašic in nogometašev po Evropi

  V zadnjem obdobju je v kar nekaj evropskih dražavah prišlo do sporazumov med nacionalnimi nogometnimi zvezami in predstavniki nogometašic (sindikati), s katerimi se statusne pravice nogometašic približujejo tistim, ki jih imajo njihovi moški kolegi.

 • V izvršni odbor FIFPro prvič imenovani tudi ženski
  13.12.2017

  V izvršni odbor FIFPro prvič imenovani tudi ženski

  Bivša vratarka švedske nogometne reprezentance Caroline Jönsson in bivša mladinska reprezentantka Čila, Camila Garcia sta se pridružili izvršnemu odboru svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro.

Sorodne novice

Sponzorji