Novice

< nazaj

Tudi profesionalni trenerji v Sloveniji odslej z enotnimi pogodbami

Datum: 7.10.2020
Naj spomnimo, da so bila dolgoletna prizadevanja sindikata SPINS dosežena z uvedbo enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa v Sloveniji. To se je zgodilo 1. julija 2018, od takrat pa je uporaba omenjene zaprte oblike pogodbe obveza vseh klubov. Ob tem je v tistem obdobju sindikat SPINS zaznal veliko vrzel pri (ne)spoštovanju statusnih pravic trenerjev. Z uvedbo neodvisne arbitraže pri NZS je sicer že naredil korak naprej pri zaščiti njihovih pravic, a se pri tem ni ustavil.
 
V okviru socialnega dialoga v nogometu, med relevantnimi deležniki (ZNTS, klubi, NZS) je SPINS za trenerje predlagal statusno ureditev pravic po vzoru nogometašev, ki svoje delo opravljajo v Sloveniji. Sledila je ustanovitev delovne skupine strokovnjakov (Bojan Prašnikar, Zdenko Verdenik, Simon Rožman, Matjaž Jakopič, Oliver Bogatinov), s katero je sindikat pripravil prvi osnutek enotne pogodbe za trenerje. Dokument je bil kasneje pregledan in potrjen s strani upravnega odbora Zveze nogometnih trenerjev Slovenije ZNTS.

Komisija za profesionalni nogomet NZS, je torej na svoji seji dne 5. oktobra 2020 potrdila implementacijo enotne pogodbe med  profesionalnimi trenerji in nogometnimi klubi, ki nastopajo v tekmovanjih NZS. Oba predloga besedila pogodbe, tako v civilno pravni, kot delovno pravni obliki, bosta v prihodnjih dneh redakcijsko usklajena s pripombami licenčnega oddelka NZS, za popolno ureditev statusa poklicnih trenerjev pa bo potrebna še sprememba nekaterih pravilnikov NZS. Enotna pogodba za trenerje je prva te vrste na svetu in skoraj v celoti izenačuje pravice nogometašev ter trenerjev.
 
Pogodbi bosta obvezni za uporabo z dnem 1.7.2021, o čemer bo NZS klube obvestila z okrožnico.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Sindikat opozoril na neveljavnost klubskih pravilnikov
  21.10.2020

  Sindikat opozoril na neveljavnost klubskih pravilnikov

  Sindikat SPINS je v preteklih mesecih v praksi zasledil precej vsebinskih nepravilnosti posameznih klubskih pravilnikov klubov 1. SNL in pozval odgovorne predstavnike klubov, da pri pripravi le teh spoštujejo določbe enotne pogodbe.

 • Kapetani prvoligaških klubov za prekinitev vseh aktivnosti
  13.3.2020

  Kapetani prvoligaških klubov za prekinitev vseh aktivnosti

  Po posvetu s kapetani prvoligaških klubov smo NZS predlagali, da je potrebno v najkrajšem možnem času prekiniti vse aktivnosti v klubih. Nogometna zveza Slovenije je kasneje prekinila vsa tekmovanja pod svojim okriljem.

 • KORONAVIRUS: UKREPI IN NASVETI ZA NOGOMETAŠE
  12.3.2020

  KORONAVIRUS: UKREPI IN NASVETI ZA NOGOMETAŠE

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je nogometašem, klubom in ligam pripravilo smernice o higienskih ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa. Tudi sindikat SPINS od vsega začetka aktivno spremlja situacijo in je v rednem stiku s predstav

 • Potrjene spremembe PRSI NZS in Disciplinskega pravilnika NZS
  29.7.2019

  Potrjene spremembe PRSI NZS in Disciplinskega pravilnika NZS

  Izvršni odbor NZS je na svoji 37. seji dne 19. 6. 2019 sprejel pomembne spremembe in dopolnitve pravil o statusu igralcev, ki bistveno povečujejo pravice le teh pri odpovedi pogodbe in izterjavi zapadlih obveznosti.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

Sponzorji