Novice

< nazaj

Da bi nogomet očistili nečednosti enkrat za vselej, je potrebno odpraviti transferni sistem

Datum: 3.10.2016
Eden vodilnih znanstvenikov na področju športa, sicer profesor na Univerzi v Michiganu, Stefan Szymanski, se je odzval na zadnja razkritja o katerih so poročali v britanskem časniku Telegraph, da je bilo vsaj osem trenerjev angleške Premier lige vključenih v nečedne posle trgovanja z nogometaši.
 
Vse od sodnega primera leta 1993, ko je bil obtožen menedžer klubov Derby County in Nottingham Forest, Brian Clough, nad trenerji in zastopniki nogometašev visi sum o nelegalnih dogovarjanjih v procesu menjave klubskih sredin oziroma prodaje nogometašev. Zaradi velikih dobičkov trenutnih delodajalcev nogometašev, obstajajo namreč mamljive spodbude, da se med omenjenimi deležniki začnejo pojavljati podkupnine ali vzporedna plačila.
 
V valu ogorčenja je po mnenju Szymanskega potrebno iskati rešitve, ki bi izkoreninile tovrstne pojave v nogometu. Pravi, da je edina rešitev popolna odprava transfernega sistema, ki je glavni vzrok za nastale primere korupcije in dogovarjanj. Neizogibno dejstvo je, da je transferni sistem prepreden s korupcijo, saj je v svojem bistvu nič drugega kot trgovina, kjer se vrtijo ogromne vsote denarja in kjer je veliko posameznikov, ki prej kot igralec sam odločajo o njegovi usodi in novem delodajalcu.
 
”Predstavljajte si, da bi se pri pogajanjih za novo delovno mesto v proces vmešal tudi stari oziroma bivši delodajalec. Da bi podjetje v katerem trenutno delate oviralo prehod k drugemu delodajalcu v naslednjih treh letih in vam v tem času grozilo z znižanjem prihodka zaradi slabe učinkovitosti ali vam nalagalo naloge, ki so pod ravnjo vaše izobrazbe in usposobljenosti. Vse z namenom, da vam škodijo in zmanjšajo vašo učinkovitost v obdobju, ko boste imeli možnost iskati novega delodajalca,” dodaja Szymanski.
 
Transferni sistem trenutnim delodajalcem omogoča, da ob prestopu nogometaša izsilijo tako imenovano odškodnino, od katere imajo največkrat koristi tako trenerji kot zastopniki nogometašev in še kdo. V bistvu se za denar, ki bi pri vsaki drugi običajni zaposlitvi pripadel delavcu/nogometašu, borijo posamezniki, ki z njegovimi predstavami na igrišču nimajo skoraj nič opraviti.
 
Edina rešitev nastale situacije in zlorab takšnega sistema je po mnenju Szymanskega popolna odprava le tega. Trenutni sistem je plod bilateralnega dogovora med svetovno nogometno zvezo FIFA in Evropsko komisijo, iz leta 2001, po tem, ko je Evropsko sodišče odločilo v prid nogometašu Bosmanu in prejšnji sistem razglasilo kot nepravičen. Pri dogovoru tako niso sodelovali predstavniki nogometašev (op.Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro). Slednji so sprva sledili reformam, a ko so uvideli, da sistem izkorišča nogometaše so temu začeli nasprotovati. Večina njihovih članov zasluži manj kot 50.000 evrov na leto, veliko the verjetno tudi manj od omenjenega zneska. Nogometašev, ki zaslužijo ogromne vsote denarja ne zanima, kaj se dogaja z njihovimi kolegi, na primer v Vzhodni Evropi, kjer so nogometaši pogosto tarča groženj ali izsiljevanja s strani delodajalcev. A to je seveda neizogibno v sistemu, ki delodajalce spodbuja k takšnemu načinu razmišljanja in ravnanja.
 
Mnogi nogometni privrženci se bojijo, da bodo v primeru ukinitve transfernega sistema klubi propadli. A dejstvo je, da se večina denarja v nogometu vrti le v nekaj velikih klubih, ki jim sistem trgovanja z nogometaši omogoča zlivanje sredstev na račune vključenih deležnikov v tem procesu.
 
Če bi bile pogodbe izključno dvostranske, med igralcem in delodajalcem, potem bi bilo možnosti za izkrivljanje sistema veliko manj. In tudi, medtem ko bi nekateri nogometaši nenehno stremeli k iskanju novega delodajalca, bi drugi iskali stabilnost pri klubih. Zdi se, da je trenutno transferni sistem nujno potreben, saj so se deležniki nanj navadili, njegova ukinitev pa kot ”korak v temi”. Ukinitev transfernega sistema se res zdi zelo oddaljena, a zadnje obtožbe dokazujejo, da je to sistem, ki spodbuja korupcijo. V svojem bistvu je nepravičen in neskladen z delavskimi pravicami, ki jih deležen vsak od nas,” zaključuje Szymanski.
 
 
Na tej povezavi si lahko ogledate tudi zanimiva pričevanja nogometnih agentov, o razširjenosti pojava korupcije v angleškem nogometu.

Ostale novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

Sorodne novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

 • Objavljen prvi del analize raziskave v okviru projekta 'Mind the Gap'
  27.8.2019

  Objavljen prvi del analize raziskave v okviru projekta 'Mind the Gap'

  Raziskovalci z Univerze v Bruslju so opravili prvi del analize podatkov, v okviru mednarodnega projekta oziroma raziskave ”Mind the Gap"

Sponzorji