Novice

< nazaj

Cilj kampanje FIFPro je ozavestiti športnike in ustvariti učinkovito izobraževalno orodje

Datum: 25.3.2019
Pretres možganov je možganska poškodba, ki jo povzroči neposreden ali posreden udarec v glavo, kar privede do nevrološke in kognitivne motnje. Poškodbo pretresa možganov je treba vzeti resno, da se preprečijo dolgoročne posledice na zdravje, kot so depresija, utrujenost ali glavoboli.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je skupaj s strokovnjaki ustvarilo predstavitveni video, ki se izpostavlja najpomembnejše informacije o pretresu in o želeni reakciji nogometašev. 
 
FIFPro je skupaj s predstavniki medicinske stroke pripravil priporočilo, na podlagi katerega se morajo nogometaši osredotočiti na tri temeljne točke:
 
Prepoznajte možen pretres možganov pri soigralcu ali nasprotniku;
Obvestite tehnično in medicinsko osebje o domnevnem pretresu;
Odstranite igralca z domnevnim pretresom.
 
FIFPro je izdelal tudi seznam s pogosto zastavljenimi vprašanji o pretresu možganov.
 
POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA
 
Ali lahko dobite pretres možganov le iz neposrednega udarca v glavo?
 
NE - To je pogosto napačno razumljeno. Pretres se pojavi tudi kot posledica posrednega udarca v glavo: na primer stik med ramo in ramo. Učinek udarca se nato prenese na glavo, preko drugega dela telesa.
 
Ali pride do pretresa možganov le, ko zaradi moči udarca pademo v nezavest?
 
NE - To je še en nesporazum: najmanj 95% pretresov se pojavi brez začasne izgube zavesti.
 
Ali morate osebo, ki je nezavestna odpeljati do zdravnika ali bolnišnice?
 
DA - Ko je vaš soigralec doživel pretres in izgubo zavesti, mora takoj prenehati igrati in iti k zdravniku, tudi če pravi, da se počuti dobro.
 
Koliko dni običajno traja, da simptomi pretresa izginejo?
 
Za popolno okrevanje je potreben ustrezen čas počitka, da se možganom zagotovi dovolj časa za zdravljenje. V 85% primerov so po 10 dneh simptomi pretresa možganov izginili.
 
Ali lahko simptomi pretresa trajajo več tednov?
 
DA - Pretres je poškodba možganov, zelo zapletenega dela vašega telesa. Včasih simptomi pretresa možganov, kot so glavobol, utrujenost, tesnoba ali razdražljivost, trajajo več tednov ali celo mesecev.
 
Ali je potrebno biti previden pri odoločanju, ali naj se nogometaš vrne v igro?
 
DA - Neposredno po pretresu možganov se lahko zdi, da je  z nogometašem vse v redu in morda ne kaže nobenih simptomov pretresa možganov. Vendar pa ga je vseeno treba odstraniti s terena.
 
Ali lahko še vedno igrate nogomet, medtem ko imate glavobol, ki ga povzroči pretres možganov?
 
NE - Izkušnje z glavobolom po pretresu možganov so pokazatelj, da vaši možgani še niso povsem okrevali. Zato nikakor ne smete igrati nogometa, poleg tega pa morate zdravstveno osebje obvestiti o glavobolu.
 
Ali je lahko smrtonosno, če pride do drugega pretresa, preden okrevate po prvem?
 
DA - Drugi pretres možganov lahko privede do nevarnega otekanja možganov, če igralec po prvem pretresu ni popolnoma okreval. To se lahko zgodi tudi, ko se drugi pretres možganov pojavi nekaj tednov po prvem pretresu. Še vedno ni jasno, zakaj možgani po drugem pretresu nevarno nabreknejo, vendar se zdi, da poškodovani možgani po drugem stresu ne morejo uravnavati pretoka krvi.
 
Ali obstaja večja verjetnost za pretres možganov, če ste kakšmega že doživeli?
 
DA – Obstaja večja možnost pretresa možganov, zlasti pri tistih, ki po predhodnem niso pravilno okrevali. 
 
Ali lahko pretres možganov ogrozi vaše dolgoročno zdravje in dobro počutje?
 
DA - V 85% primerov so po 10 dneh simptomi pretresa možganov izginili. Vendar pa lahko več pretresov povzroči fizične, kognitivne in čustvene težave, kot so glavoboli, izguba koncentracije, izguba spomina, razdražljivost, motnje spanja ali depresija.
 
Ali trenutna nezavest vedno povzroči trajne poškodbe možganov?
 
NE - Poškodbe možganov, zaradi katerih izgubimo zavest, niso trajne in se sčasoma pozdravijo naravno. Zato mora imeti nogometaš vedno ustrezen čas počitka, da možganom zagotovi dovolj časa za rehabilitacijo.
 
Ali lahko pretresi povzročijo čustvene motnje?
 
DA - Pretres možganov lahko poškoduje del možganov, ki nadzorujejo čustva in vedenje. Včasih nogometaš ne more nadzorovati teh občutkov ali čustvenih izpadov, kar vodi do nenadnih epizod jokanja ali smeha.
 
Ali so pretresi manj pomembni kot druge poškodbe?
 
NE – Pretresi so sicer manj pogosti v nogometu kot poškodbe kolena ali gležnja, vendar to ne pomeni, da so manj pomembni. Pretres je nevarna poškodba, saj lahko povzroči kratkoročne in dolgoročne posledice, ki vplivajo športno kariero in življenje nogometaša.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Izredna skupščina Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro
  20.6.2019

  Izredna skupščina Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro

  Na izredni generalni skupščini organizacije FIFPro je prisotnih 65 držav, predstavnikov nogometnih sindikatov, članov omenjene organizacije. Povod za sklic izredne skupščine so aktualne interne vsebine, o katerih mora odločati skupščina organizac

 • Na mednarodnem simpoziju razpravljali o nogometnih ”agentih”
  13.6.2019

  Na mednarodnem simpoziju razpravljali o nogometnih ”agentih”

  V sklopu 4. dneva športnega prava na Pravni fakulteti v Rijeki na Hrvaškem, je bil v ponedeljek organizan mednarodni simpozij na temo tako imenovanih agentov na področju nogometa, natančneje vzpostavitve pravil na tem področju in njihovega statusa.

 • FIFPro podpira napredek ženskega nogometa
  4.6.2019

  FIFPro podpira napredek ženskega nogometa

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro podpira pobudo avstralskega sindikata profesionalnih nogometašev in nogometašic, o povišanju sredstev nagradnega sklada, na svetovnem prvenstvu za ženske.

 • S celostnim pristopom do uspešne kariere nogometaša/-ice
  3.4.2019

  S celostnim pristopom do uspešne kariere nogometaša/-ice

  FIFPro je v sodelovanju zWPA in številnimi športnimi organizacijami ter strokovnjaki, ki predstavljajo glas, ščitijo pravice in usmerjajo razvoj športnikove osebnosti organiziral tretjo globalno konferenco na temo celostnega razvoja športnikov.

 • Nogometašice in nogometaši kot promotorji volitev v evropski parlament
  14.2.2019

  Nogometašice in nogometaši kot promotorji volitev v evropski parlament

  Evropska divizija svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro in Evropski parlament sta podpisala strateško partnerstvo o informiranju in ozaveščanju o evropskih volitvah leta 2019 ter pomembnost glasovanja.

Sponzorji