Novice

< nazaj

Nosečnost v ženskem nogometu

Datum: 15.5.2018
Nogometno azsodišče je odločilo, da je klub Flor de Patria ravnal v skladu s pravili, ko je prekinil pogodbo s 24-letno profesionalno nogometašico Rayveliz Hernandez.

FIFPro je mnenja, da naknadna odločitev razsodišča postavlja nesprejemljiv precedens za ženski nogomet. Nogometni predpisi, ki se nanašajo na problematiko igranja nogometa in nosečnostjo igralk med aktivno športno kariero namreč še niso bili razviti na svetovni ravni.

Prav s tem razlogom si FIFPro želi še naprej sodelovati z deležniki v ženskem nogometu in oblikovati pravila, ki bi preprečila takšne odločitve. Ker se ženski nogomet hitro razvija, je pomembno, da se razvija tudi področje pravne infrastrukture.

V pisni odločbi je venezuelska nogometna zvezna zapisala, da je potrebno igralki plačati samo neporavnane obveznosti, katere je bil klub dolžan izplačati do trenutka, ko je zanosila. Bilo je "nesporno, da zaradi nosečnosti igralka ni mogla izpolniti pogojev svoje pogodbe, zato je potrebno pogodbo šteti za prekinjeno", je zapisal sodnik.

Venezuelska zakonodaja sicer na tem področju ščiti delavke in nezakonito je odpustiti dalavko zaradi nosečnosti. Nogometna arbitraža torej ni upoštevala nacionalne zakonodaje. Primer Hernandezove rešuje združenje nogometašev oziroma sindikat, Asociación Única de Futbolistas Profesionales de Venezuela, ki je član FIFPro. 

Ostale novice

Sorodne novice

 • Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi
  4.7.2018

  Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi

  Profesionalni nogometaši v vzhodni Evropi so v pričakovanju boljše zaščite statusnih pravic, zahvaljujoč novi direktivi Evropske unije, ki jim omogoča, da uveljavljajo pravice zaposlovanja običajnega delavca, namesto samozaposlenega posameznika.

 • FIFPro: odločitev v primeru Guerrero
  4.6.2018

  FIFPro: odločitev v primeru Guerrero

  FIFPro pozdravlja odločitev sodišča, ki je perujskemu nogometašu Paolu Guerreri omogočila igranje za svojo reprezentanco na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Rusiji.

 • Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero
  15.5.2018

  Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero

  FIFPro poziva k nujnemu srečanju s predstavniki svetovne nogometne zveze FIFA, potem ko je bil nogometaš Paolo Guerrero suspendiran za obdobje 14 mesecev...

 • Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro
  14.5.2018

  Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro

  Redno skupščino evropske divizije je tokrat gostil Novi Sad, Srbija. V sklopu kongresa je bila organizirana tudi dobrodelna nogometna tekma, med ekipama FIFPro in legendami NK Vojvodina iz Novega Sada.

 • Ekskluzivno: zvezdniki o življenju profesionalnega nogometaša
  7.5.2018

  Ekskluzivno: zvezdniki o življenju profesionalnega nogometaša

  Svetovni zvezdniki nogometa pravijo, da je življenje nogometaša kot milni hehurček, ki lahko v vsakem trenutku poči...

Sponzorji