Novice

< nazaj

Nosečnost v ženskem nogometu

Datum: 15.5.2018
Nogometno azsodišče je odločilo, da je klub Flor de Patria ravnal v skladu s pravili, ko je prekinil pogodbo s 24-letno profesionalno nogometašico Rayveliz Hernandez.

FIFPro je mnenja, da naknadna odločitev razsodišča postavlja nesprejemljiv precedens za ženski nogomet. Nogometni predpisi, ki se nanašajo na problematiko igranja nogometa in nosečnostjo igralk med aktivno športno kariero namreč še niso bili razviti na svetovni ravni.

Prav s tem razlogom si FIFPro želi še naprej sodelovati z deležniki v ženskem nogometu in oblikovati pravila, ki bi preprečila takšne odločitve. Ker se ženski nogomet hitro razvija, je pomembno, da se razvija tudi področje pravne infrastrukture.

V pisni odločbi je venezuelska nogometna zvezna zapisala, da je potrebno igralki plačati samo neporavnane obveznosti, katere je bil klub dolžan izplačati do trenutka, ko je zanosila. Bilo je "nesporno, da zaradi nosečnosti igralka ni mogla izpolniti pogojev svoje pogodbe, zato je potrebno pogodbo šteti za prekinjeno", je zapisal sodnik.

Venezuelska zakonodaja sicer na tem področju ščiti delavke in nezakonito je odpustiti dalavko zaradi nosečnosti. Nogometna arbitraža torej ni upoštevala nacionalne zakonodaje. Primer Hernandezove rešuje združenje nogometašev oziroma sindikat, Asociación Única de Futbolistas Profesionales de Venezuela, ki je član FIFPro. 

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji