Novice

< nazaj

Norveška je za nastopanje za izbrano vrsto izenačila pogoje dela med ženskami in moškimi

Datum: 16.10.2017
Norveška nogometna zveza je v preteklem tednu s člani nogometne reprezentance sklenila dogovor, ki zagotavlja enako finančno nadomestilo za nastopanje za svojo državo, pri čemer bo moška ekipa finančno prispevala za žensko izbrano vrsto.
 
Predsednik norveškega sindikata športnikov NISO, Joachim Walltin, ki zastopa tudi interese profesionalnih nogometašev pozdravlja dogovor, ki je po njegovem vedenju prvi takšne vrste. Norveška nogometna zveza je tako predvidela podvojitev zneska, namenjenega ženski izbrani vrsti, v okviru, katerega nemajhni delež predstavlja tudi prispevek moških igralcev, ki ga trenutno prejmejo iz naslova komercialnih dejavnosti, ki se izvajajo v okviru nacionalnih ekip. ”Na Norveškem je enakopravnost izrednega pomena, zato menim, da je dogovor pomemben tako za državo kot za šport,” je dodal Walltin.
 
Sklenitev dogovora je prišla v času, ko je neskladje med denarjem in pogoji za moške ter ženske akterje v nogometu aktualno vprašanje. Na primer, Danska je zaradi spora o financah pred kratkim preklicala prijateljsko tekmo proti Nizozemski, Irskim igralkam pa je bilo rečeno, da se preoblečejo v svoje trenirke v straniščih, saj bi morale njihov komplet dresov deliti z mlajšimi ekipami. "Na Danskem še vedno tečejo pogajanja, v ZDA recimo pa so se stvari izboljšale, vendar smo morda edina država, kjer so moški in ženske sedaj obravnavani enakovredno," je dejal Walltin.
 
Caroline Graham Hansen, članica norveške reprezentance, se je na družabnem omrežju Instagram zahvalila svojim moškim kolegom za donacijo. "Hvala, ker ste naredili ta korak za ženske športnice. Enaka obravnava in pomoč, nam bosta olajšali doseči naše sanje,” je napisala poleg fotografije moške ekipe.
 
Walltin je dejal, da je potrebno podrobnosti dogovora še podrobneje opredeliti, a kljub temu bodo najverjetneje ženske igralke prejemale mesečno vsoto, odvisno od števila nastopov za izbrano vrsto, medtem ko moški prejemajo svoj denar letno. ”Za dekleta bo to zagotovo občutna razlika. Nekatere od njih dejansko delajo ali študirajo, ob tem pa igrajo nogomet, zato je težko napredovati,” dodaja Walltin.
 
Walltin je dejal, da so izboljšani finančni pogoji le en vidik dogovora, ki se je nanašal na nogometašice in nogometaše. "Občutek resničnega spoštovanja je zanje zelo pomemben," je dejal.
 
Na novico se je odzvala tudi Tjaša Tibaut, igralka ŽNK Olimpija in reprezentantka Slovenije: ”pozdravljam dogovor, ki so ga sklenili na Norveškem. Upam, da bodo v prihodnosti tudi slovenske nogometašice deležne vsaj približno takšne podpore NZS in moških kolegov, s čimer bi bil dosežen velik napredek in podlaga za razvoj ženskega nogometa v Sloveniji.”
 

Ostale novice

Sorodne novice

 • Enotnost in moč nogometašev prve španske lige
  23.8.2018

  Enotnost in moč nogometašev prve španske lige

  Na sedežu španskega sindikata profesionalnih nogometašev AFE so se srečali kapetani in drugi igralci, predstavniki klubov najvišjega ranga državnega tekmovanja, z namenom obravnave perečih vprašanj, ki jih zadevajo.

 • Nekdanji zvezdnik Liverpoola: pri osemnajstih bi podpisal karkoli
  26.2.2018

  Nekdanji zvezdnik Liverpoola: pri osemnajstih bi podpisal karkoli

  Ko je nekdanji zvezdnik nogometnega kluba Liverpool Vladimir Šmicer, pri osemnajstih letih podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, bi se strinjal s skoraj vsem, le da bi sledil svojim nogometnim sanjam.

 • Načrti o premostitvenem skladu tudi na Portugalskem
  2.2.2018

  Načrti o premostitvenem skladu tudi na Portugalskem

  Portugalski sindikat profesionalnih nogometašev SJPF je po vzoru nekaterih partnerskih sindikatov v EU, tudi SPINS, v parlament vložil predlog zakona, v okviru katerega bi nogometaši dobili možnost vplačevanja v ”premostitveni sklad".

 • Izenačevanje statusnih pravic nogometašic in nogometašev po Evropi
  20.12.2017

  Izenačevanje statusnih pravic nogometašic in nogometašev po Evropi

  V zadnjem obdobju je v kar nekaj evropskih dražavah prišlo do sporazumov med nacionalnimi nogometnimi zvezami in predstavniki nogometašic (sindikati), s katerimi se statusne pravice nogometašic približujejo tistim, ki jih imajo njihovi moški kolegi.

 • Prva mednarodna konferenca na temo nogometa
  15.8.2017

  Prva mednarodna konferenca na temo nogometa

  V začetku avgusta je FIFPro, na svojem sedežu na Nizozemskem, prvič organiziral odmevno mednarodno konferenco na temo ženskega nogometa.

Sponzorji