Novice

< nazaj

Predstavitev projekta ”Ne prirejaj!” na licenčnem seminarju ZNTS

Datum: 14.1.2014
Ob zaključku preteklega tedna sta predstavnika SPINS na rednem letnem licenčnem seminarju ZNTS,  za trenerje nogometa (UEFA) PRO v Portorožu, izvedla predstavitev vsebin in aktivnosti, ki se izvajajo v okviru mednarodnega projekta ”Ne prirejaj!” (Don’t Fix It”).
 
Približno 190 trenerjev je s kratkim uvodom v predstavitev pozdravil predsednik SPINS in član strokovne skupine projekta v okviru Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, Dejan Stefanović. Kasneje je govorniški oder prevzel Marko Levovnik, ki je prisotnim sprva predstavil teoretska izhodišča področja manipuliranja rezultatov v športu, pa osnovni pregled kazenskih sankcij in glavne usmeritve mednarodnega projekta ”Don’ Fix It!”.
 
Nekaj več pozornosti je bilo posvečene predstavitvi tako imenovanega Etičnega kodeksa za promocijo integritete nogometa v Evropi, katerega pet načel, naj bi trenerjem (oziroma vsem vpletenim) pomagalo pravilno reagirati v ”sumljivih” situacijah in premišljeno ravnati pri prenašanju pomembnih informacij na njihove varovance, nogometaše ali druge vpletene. Predstavljena je bila tudi na finskem že delujoča mobilna aplikacija ”Red Button”, ki preko sistema anonimnih prijav na mobilnih napravah, obvešča ustrezne institucije o sumu na kazniva dejanja ali kakršnekoli aktivnosti povezane s prirejanjem rezultatov nogometnih tekem. Predstavljeni so bili tudi zaključki prve nacionalne konference, v okviru mednarodnega projekta, ki pa je bila le uspešen začetek mnogih aktivnosti v okviru skupnega sodelovanja vseh deležnikov slovenskega nogometa.
 
Ob koncu meseca predstavnike SPINS čaka še ena takšna predstavitev, in sicer namenjena nogometnih trenerjem A. Prav tako, pa so željo po sodelovanju oziroma informiranju o teh vsebinah izrazili tudi delegati, znotraj NZS.  V projekt vključeni deležniki, bodo v naslednjih tednih ustanovili tudi nacionalno delovno skupino, ki bo pripravila izhodišča rešitev ter program sistematičnega informiranja najbolj ogroženih skupin. Tako bo v skladu s sklepom nacionalne konference izpolnjen prvi korak, k preventivni zaščiti in boju proti najbolj nevarni ”bolezni” modernega nogometa.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji