Novice

< nazaj

Izobraževanje, pomemben element športnikovega življenja

Datum: 20.2.2014
Na sedežu svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, se je v navzočnosti predstavnikov 19 držav članic EU, odvil dvodnevni seminar, v okviru projekta dodiplomskega univerzitetnega študija na daljavo, v programu športni menedžment, na danski univerzi UCN Denmark.
 
Srečanje je bilo namenjeno predvsem predstavitvi aktualnih informacij omenjenega projekta in izmenjavi dobrih praks med udeleženci. Sprva so bila navzočim predstavljena predvsem teoretična izhodišča, nastanka in razvoja projekta FIFPro Online Academy ter predstavitev nekaterih statističnih ter vsebinskih analiz rezultatov raziskav, ki so bile narejene z namenom razvoja in napredka aktivnosti v okviru tega izobraževalnega projekta. Posebna pozornost je bila usmerjena predvsem na izmenjavo dobrih praks in uporabnih informacij. Program so popestrili tudi uspešni športniki oziroma študentje, ki so preko spletnih komunikacijskih orodij in s svojo prisotnostjo, delili izkušnje ter odgovarjali na vprašanja navzočih. Med njimi se je kot uspešen študent predstavil tudi naš rokometaš, Vid Kavtičnik.
 
Seminarja se aktivno udeležil tudi predstavnik Slovenije, in sicer s predstavitvijo aktivnosti in uspešnega načina vodenja projekta. Marko Levovnik je namreč tutor oziroma mentor slovenskim športnikom, ki že tretje leto zapored uspešno študirajo na Danskem. Želja snovalcev projekta je namreč v prav vseh sodelujočih državah pridobiti osebo, ki bo opravljala vlogo tako imenovanega tutorja oziroma strokovno usposobljene osebe, zadolžene za nemoteno opravljanje študijskih obveznosti, v program vključenih športnikov. 
 
Potrebno je omeniti, da so bili prav slovenski študentje in način nadzora ter vodenja njihovih aktivnosti, deležni posebne pohvale, saj so z zavidljivimi študijskimi rezultati, postavili visoke kriterije za vse tiste, ki si bodo želeli vpeljati tovrsten sistem delovanja.
 
Tudi v študijskem letu 2014/2015 se pričakuje veliko zanimanje za vpis na program športnega menedžmenta, na Danskem. Naj omenimo, da se je v preteklem letu, k študiju poleg nogometašev priključilo tudi pet rokometašev, košarkar in odbojkar. Zanimivo je, da je zanimanje za študij prišlo tudi iz kolesarskih vrst. Za vpis v prihajajočem letu se je namreč že zanimal vrhunski mladi kolesar Matej Mohorič.
 
Želimo si, da zanimanje športnikov za študij ne bi zamrlo ter da bi se jih vedno več odločalo za dokončanje visokošolske izobrazbe, ki je danes še kako pomembna. Po mnenju strokovnjakov celo najpomembneši element tako imenovane druge kariere oziroma obdobja po koncu aktivne športne poti. Prav tako pa naj vedno večje zanimanje za študijske programe v tujini, služi kot opomin, da tudi v Sloveniji potrebujemo sistemsko urejen način študija, ki bo športnikom omogočal dobre športne rezultate ob neprekinjenih študijskih aktivnostih.

Ostale novice

 • SREČNO 2019
  3.1.2019

  SREČNO 2019

  Želimo vam srečno in uspešno leto 2019.

 • Konstitutivna seja arbitraže NZS
  20.12.2018

  Konstitutivna seja arbitraže NZS

  V ponedeljek so se na konstitutivni seji zbrali člani Arbitraže NZS, ki bo v prihodnje pristojna za reševanje sporov iz pogodbenega razmerja v nogometu.

 • Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018
  27.11.2018

  Večno mesto Rim gosti generalno skupščino FIFPro 2018

  Večno mesto, kot pravijo Rimu, bo v prihajajočih dneh gostil generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije, predsednik SPINS Dejan Stefanović in Marko Levovnik.

 • Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS
  23.10.2018

  Delovno srečanje vodstva NZS in SPINS

  Danes se je vodstvo Nogometne zveze Slovenije, predsednik Radenko Mijatović in eden izmed štirih podpredsednikov Franci Zavrl, udeležilo delovnega sestanka na sedežu sindikata SPINS, z namenom potrditve smernic sodelovanja v prihodnjih nekaj mesecih.

 • Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”
  18.10.2018

  Giorgio Chiellini podpira kampanjo FIFPro ”Mind the Gap”

  Branilec Juventusa in italijanske nogometne reprezentance Giorgio Chiellini podpira kampanjo "Mind the Gap".

Sorodne novice

Sponzorji