Novice

< nazaj

Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero

Datum: 15.5.2018
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro poziva k nujnemu srečanju s predstavniki svetovne nogometne zveze FIFA, potem ko je bil nogometaš Paolo Guerrero suspendiran za obdobje 14 mesecev, ker je v nevednosti zaužil prepovedano substanco, zaradi katere so mu prepovedali zastopanje Peruja na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Rusiji.
 
FIFPro meni, da je prepoved nepoštena in nepravična ter kaže najnovejši primer Svetovnega protidopinškega zakonika, ki prepogosto napotuje k neprimernim sankcijam, zlasti če je bilo ugotovljeno, da ni bilo nobene namere goljufanja.
 
FIFA in Arbitražno sodišče za šport (CAS) sta se strinjala, da Guerrero ni zavestno zaužil snovi, ki bi povečala njegovo športno učinkovitost. Zato je nesmiselno, da mu je izrečena kazen, ki škodi njegovemu ugledu in močno vpliva na nadaljno športno kariero.
 
Kodeks WADA je bil uveden in posodobljen brez ustreznega posvetovanja z nogometaši in njihovimi zastopniki. Glede na ta primer in druge nedavne odločitve, FIFPro poziva FIFA ter druge zainteresirane deležnike v nogometu, naj nemudoma podrobno analizirajo  in po potrebi spremenijo protidopinška pravila v nogometu, ki naj sledijo najboljšim interesom igre in zaščitijo temeljne pravice nogometašev.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi
  4.7.2018

  Pravna pomoč nogometašem v vzhodni Evropi

  Profesionalni nogometaši v vzhodni Evropi so v pričakovanju boljše zaščite statusnih pravic, zahvaljujoč novi direktivi Evropske unije, ki jim omogoča, da uveljavljajo pravice zaposlovanja običajnega delavca, namesto samozaposlenega posameznika.

 • FIFPro: odločitev v primeru Guerrero
  4.6.2018

  FIFPro: odločitev v primeru Guerrero

  FIFPro pozdravlja odločitev sodišča, ki je perujskemu nogometašu Paolu Guerreri omogočila igranje za svojo reprezentanco na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Rusiji.

 • Nosečnost v ženskem nogometu
  15.5.2018

  Nosečnost v ženskem nogometu

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je izrazilo močno nestrinjanje z nedavno odločitvijo venezuelskega nogometnega razsodišča, da ima klub pravico odpustiti nogometašico, ker je zanosila.

 • Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro
  14.5.2018

  Novi Sad gostil generalno skupščino evropske divizije FIFPro

  Redno skupščino evropske divizije je tokrat gostil Novi Sad, Srbija. V sklopu kongresa je bila organizirana tudi dobrodelna nogometna tekma, med ekipama FIFPro in legendami NK Vojvodina iz Novega Sada.

 • Ekskluzivno: zvezdniki o življenju profesionalnega nogometaša
  7.5.2018

  Ekskluzivno: zvezdniki o življenju profesionalnega nogometaša

  Svetovni zvezdniki nogometa pravijo, da je življenje nogometaša kot milni hehurček, ki lahko v vsakem trenutku poči...

Sponzorji