Novice

< nazaj

Belgijski nogomet združen proti nasilju nad nogometaši

Datum: 30.3.2016
Deležniki v belgijskem nogometu so stopili skupaj pri zaenkrat nevsakdanjem sporazumu, ki prepoveduje klubom izolacijo nogometašev od ostalega moštva oziroma zahtevo po individualnem treniranju. ”Takšen ukrep bi bil primeren za vse države EU,” pravijo pri svetovnemu združenju nogometnih sindikatov FIFPro.
 
Pri FIFPro so v preteklosti zaznali ogromno primerov prisiljene izolacije nogometašev in treniranja ločeno od ekip v katerih nastopajo, največkrat z namenom prisiliti športnika v podpis dokumentov, ki znižujejo finančne obveznosti kluba  ali kako drugače kratijo pravice nogometašev.
 
”V vsakem prestopnem obdobju smo bili obveščeni o številnih primerih zlorabe  in nadlegovanja nogometašev, za ketere so v klubih upali, da jih bodo po izolaciji in ustrahovanju zapustili. V sklopu socialnega dialoga na nacionalni ravni, nam je torej uspelo doseči nekaj pozitivnega, kar kaže na prave smernice razvoja” je povedal sekretar belgijskega sindikata profesionalnih nogometašev Stijn Boeykens.
 
Belgijski sindikat je tako ukrepal in dosegle sporazum s predstavniki belgijskih lig (Pro League in Nationale Voetballiga). Dogovor, ki bo v sklopu kolektivne pogodbe prišel v veljavo v naslednji sezoni (2016-2017) vsebuje naslednje minimalne zahteve:
- Igralcu mora biti omogočeno, da se udeleži treninga z ekipo, za katero nastopa.
- Individualni program treningov je dovoljen le, če je igralec poškodovan ali okreva po poškodbi.
- Treningi morajo biti pod nadzorom usposobljenega trenerja, ki je član tehničnega osebja.
Treningi morajo potekati v okviru rednega delovnega časa.
 
Pojav osamitve oziroma izolacije igralcev pa vsekakor ni vezan le na Belgijo. Tudi v drugih evropskih državah, vključno s Slovenijo, je moč zaznati tovrstno početje klubov. ”Nadlegovanje, ustrahovanje in izolacija nogometašev so veliki problemi modernega nogometa. Prav zato je poteza belgijskega sindikata velik dosežek za tamkajšnji nogomet in posledično pravice nogometašev,” pravi vodja pravnega oddelka pri FIFPro Wil van Megen. ”V tistih državah, ki takšnega dogovora v sklopu kolektivnih pogodb ne poznajo, nogometašev svetujem, da podobne določbe vključijo v svoje pogodbe, s čimer se bodo izognili kasnejšemu neprimernemu ravnanju kluba,” zaključuje van Megen.

Ostale novice

 • FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic
  23.11.2020

  FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic

  Svetovna nogometna zveza FIFA bo uvedla nove predpise za zaščito pravic igralk, vključno z obveznim porodniškim dopustom, je pretekli četrtek sporočilo vodstvo te organizacije.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu
  19.11.2020

  Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu

  Skupščina sindikata SPINS je na svoji 13. redni seji soglasno podprla in potrdila vsebino predloga za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu
  23.10.2020

  Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu

  V letošnjem koledarskem letu sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci do

Sorodne novice

Sponzorji