Novice

< nazaj

Evropski športniki v Madridu za socialni dialog

Datum: 15.9.2011

Sindikati, predstavniki športnikov, in druge organizacije s področja športa v Evropski uniji, so se zbrali na trodnevni konferenci v španski prestolnici, Madridu, z glavno temo: »podpora socialnemu dialogu na področju športa«. Ker projekt podpira Evropska komisija, je bil namen srečanja vse prisotne vzpodbuditi k javni debati o nekaj najbolj perečih in trenutno aktualnih vprašanjih, ki se pojavljajo na področju športa znotraj EU.

Mednarodnega kongresa, ki je bil izveden pod okriljem organizacij SPORT PRO - UNI Europa ter EU Athletes, ki združuje in predstavlja preko 25.000 športnikov s področja Evropske unije, se je udeležilo petdeset predstavnikov športnikov iz več kot 20 držav EU. Na kongresu so bili prisotni tudi predstavniki Sindikata športnikov Slovenije in Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, ki so predstavili številne zanimive projekte, ki jih trenutno izvajajo v Sloveniji ter opisali nezavidljivo stanje, v katerem se nahajajo nekateri slovenski športniki.

Kongres je gostil številne eminentne goste in mednarodno priznane govorce, kot so Albert Soler, španski sekretar za šport; Jaime Lissavetzky, predstavnik WADA v EU; prof. Michele Colucci, profesor in strokovnjak za športno pravo in pravo EU; Oliver Niggli, vodja pravnih služb WADA; Pedro Velasquez, namestnik vodje oddelka za šport pri evropski komisiji in Santiago Fisas, poslanec Evropskega parlamenta in avtor bodočega poročila Evropskega parlamenta na področje športa. V času konference je eden največjih športnih kolektivov na svetu, Real Madrid, omogočil tudi VIP ogled nogometne tekme Real – Getafe, ter na ta način priznal veliko vlogo, ki jo v Španiji igrajo športni sindikati.

Teme, o katerih so se razvile mnoge debate in zanimive izmenjave izkušenj med prisotnimi, so se v največji meri navezovale na področja vzpostavitve socialnega dialoga v športu, dopinga v športu, uspešnega upravljanja športnih organizacij, priprave in izvedbe projektov za izboljšanje statusa športnikov, priprave pritožb zoper diskriminatorno politiko WADA in nesorazmerne posege v osebno svobodo posameznika pri doping testiranjih in še bi lahko naštevali.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji